Bostad och CSN

Som student är det mycket att tänka på, som till exempel bostad och ekonomi. Här hittar du information om boende i Stockholm och studiemedel från CSN.

Man sitter och pluggar i soffa

Bostad

Som student kan du bo på flera olika sätt, till exempel i hyreslägenhet, studentrum eller studentlägenhet. Oavsett är det bra att vara ute i god tid med att söka och ställa dig i kö för att öka förutsättningarna för att du ska få ett boende du trivs med.

Hitta bostad

Stockholms studentbostäder SSSB

Stiftelsen Stockholms studentbostäder grundades 1958 av Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO). SSSB:s uppdrag är att tillhandahålla bostäder för studenter som är medlemmar i en SSCO-ansluten studentkår.

Stockholms studentbostäder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bostadsförmedlingen i Stockholm

Bostadsförmedlingen är Stockholms stads bostadskö som förmedlar hyresrätter i hela Stockholmsregionen. De förmedlar vanliga hyresrätter, student- och ungdomslägenheter. Kötiderna varierar beroende på utbud, område och hur aktiv den som söker själv är.

Stockholms stads bostadsförmedling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som studerar vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Tänk på att göra en flyttanmälan så snart du vet vilken din nya adress blir och när den börjar gälla.

Ibland händer det som inte får hända, och då är det viktigt med en hemförsäkring som täcker sådant som skadats eller förlorats.

De flesta försäkringsbolag erbjuds student- eller ungdomsförsäkringar.

Om du är student, under 29 år och har en låg inkomst kan du ha rätt till bostadsbidrag från Försäkringskassan.

CSN

För att få studentekonomin att gå ihop kan du ansöka om studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Studiemedlet består av lån, som ska återbetalas efter avslutade studier, och bidrag, som inte behöver återbetalas.

Information om hur du ansöker, hur mycket studiemedel du kan få och hur pengarna betalas ut hittar du på CSN:s webbplats.

I samband med att du registrerar dig som student får CSN uppgifter om att du är antagen. Först när du är registrerad kan du få ditt studiemedel utbetalt. Tänk på att du måste registrera dig inför varje ny termin.

När du är registrerad som student får CSN automatiskt uppgifter om detta från GIH och du kan då få studiemedel utbetalt. CSN får även uppgifter av GIH när kurser och delkurser är avklarade.

Hitta på sidan

Senast ändrad:10 Maj 2024