Historiska samlingar
GIH:s bibliotek har en stor historisk boksamling. Du som söker information om eller fotografier av någon som har studerat på GIH, eller om linggymnastik, kan hitta detta här.
GIH-bibliotekets historiska boksamling
GIH-biblioteket är världens äldsta idrottsbibliotek. Grunden till biblioteket lades redan av P.H. Ling när han grundade GIH:s föregångare Gymnastiska Centralinstitutet, GCI, år 1813. Boksamlingen har sedan utökats genom inköp och donationer av bland andra L.G. Branting, C.A. Georgii, Elin Falk och Riksidrottsförbundet.
Biblioteket har därmed en intressant samling historisk litteratur från 1500-talet och framåt inom områden som anatomi, fysiologi, sjukgymnastik, militärgymnastik, fäktning och akrobatik. Här finns också en mängd litteratur om den svenska gymnastikens och idrottens historia.
Ett urval av bibliotekets äldre böcker finns beskrivna i boken ”Kinetic Jottings” (Ove Hagelin, 1995).
Hitta historiskt material
Nedan hittar du tips på hur du kan hitta mer information om gymnastikhistoria, GCI:s och GIH:s historia samt äldre fotografier på gymnastik. Kontakta biblioteket om du har fler frågor.
Information om någon som har studerat på GCI eller GIH
Studenter fram till 1912
Studenter fram till år 1912 finns i matrikeln i GCI:s 100-årsbok. Listan är uppdelad på manliga och kvinnliga studenter. Den manliga listan är i sin tur uppdelad i två delar: före 1864 som inte är komplett och 1864–1912. Kvinnor fick börja på GCI 1864. I listan finns namn, födelseår, examensår.
Studenter 1904–1992
Studenter mellan åren 1904–1992 finns i årliga klasslistor. Dessa finns i bibliotekets bokmagasin. I listorna finns namn, adress och eventuellt telefonnummer.
Kvinnliga studenter
Kvinnliga studenter som är medlemmar i Föreningen GCI/GIH kan finnas i Föreningen GCI:s årsskrift som innehåller matriklar.
År 2016 har en även en lista sorterat på avgångsår från GCI/GIH. I denna lista finns kvinnliga studenter som är medlemmar i föreningen.
Fotografier från GCI eller på en viss person
Digitaliserade foton från GCI
En del gruppbilder finns bland GIH:s digitaliserade foton på Wikimedia Commons
Bibliotekets fotoalbum
GIH-biblioteket har fotoalbum från ett antal årskurser, se bibliotekskatalogen “Fotoalbum: album som donerats till GIH-biblioteket, ofta av före detta GCI-GIH-studenter" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. För en tydligare lista se pdf:en längst ner i katalogen.
Där finns även listat vilka klassfoton som finns i Oswald Holmbergs fotoalbum från åren 1923–1943. Fotoalbumen finns inte digitala. Kontakta biblioteket om du har några frågor.
Riksarkivet
Fler foton finns på Riksarkivet i Täby/Arninge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Sök genom att gå till sok.riksarkivet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och välj "Gymnastiska Centralinstitutet, Kungliga (GCI / KGCI)" och "K Fotografiska avdelningar". Beställ fram material med Riksarkivets beställningsformulär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Gymnastiska institut och gymnastikdirektörer i olika länder samt gymnastiklärare i Sverige 1913
- Strödda gymnastiska notiser 1813–1913 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Kungl. Gymnastiska Centralinstitutet och därmed likaberättigade utbildningsanstalter. Gymnastiska sällskap i Sverige. Gymnastikdirektörer och läkare-sjukgymnaster i Sverige och Utlandet 1913. Gymnastiklärare- och lärarinnor i Sverige 1913 av Thedor Bergqvist
- Svenska gymnastiken i utlandet och dess representanter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. av Thedor Bergqvist
- GCI/GIH:s jubileumsböcker är en god källa. De finns från 1913, 1963, 1988 och 2013 och är placerade på hylla Ep i biblioteket. Jubileumsboken från 2013 finns även digitalt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Sjukgymnastik: Anders Ottosson vid Göteborgs universitet forskar om detta. Se bland annat boken "Gymnastik som medicin".
- Kvinnliga GCI/GIH-studenter: Leif Yttergren och Hans Bolling har forskat om detta. Skrifter i ämnet av Yttergren och Bolling (DiVA) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- På biblioteket finns en mängd böcker om linggymnastiken och dess historia. Sök i bibliotekskatalogen på linggymnastik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller fråga i biblioteket.
- Kungliga bibliotekets tjänst "Svenska dagstidningar" är mycket bra för att hitta personnamn, reklam för (sjuk-) gymnastiska institut etc. Endast artiklar som är mer än 100 år gamla går att läsa i sin helhet. Sök i Svenska dagstidningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.