Lån och service

Vem får låna och vad får du låna? Vad gäller för kurslitteratur? Här kan du läsa mer om att låna böcker på GIH:s bibliotek.

Kvinna som går bland böcker på bibliotek

Låna och reservera

Nedan finns information om hur du lånar böcker, vilka lånetider och låneregler som gäller och hur du lånar om eller lämnar tillbaka en bok.

Alla som har fyllt 16 år är välkomna att låna böcker från Gymnastik- och idrottshögskolans bibliotek. Kurslitteratur får dock endast lånas av GIH:s studenter.

Årsböcker, tidskrifter, referensböcker och böcker som är äldre än 100 år får inte lånas ut.

För att få låna böcker behöver du ett lånekonto. Det får du på biblioteket när du visar upp din legitimation.

Om du är GIH-student har vi redan dina uppgifter. Om du inte är GIH-student får du gärna registrera dina uppgifter i förväg i webbformuläret. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som inte bor i Stockholmsområdet har också möjlighet att låna böcker från GIH-biblioteket. Vänd dig till biblioteket där du bor – antingen på högskolan eller skolan där du går, eller på ditt stadsbibliotek. De kan då beställa böcker och artiklar från GIH genom fjärrlån.

Som låntagare vid GIH-biblioteket förbinder du dig att följa våra låneregler.

 • Kurslitteratur kan bara lånas av GIH-studenter och upp till sju dagar. Observera att förseningsavgiften är 20 kronor per bok och dag.
 • Övrig litteratur kan lånas upp till 28 dagar.

Om du har lånat en bok får du ha den hela den dagen som lånetiden går ut. Det innebär att boken måste vara tillbaka senast nästa dag då biblioteket öppnar.

Om ingen står på kö på böckerna kan du låna om dem.

För att låna om böcker loggar du in i vår bibliotekskatalog med personnummer eller mejladress och pinkod. Gå in under rubriken "Mig & Mitt". För att låna om fjärrlån måste du kontakta biblioteket.

Du kan låna om dina böcker max tio gånger. Kurslitteratur med en veckas lånetid kan du låna om max 20 gånger.

För frågor om omlån, kontakta biblioteket.

Du lämnar tillbaka böcker i bibliotekets låneautomat.

Om du kommer när biblioteket är stängt kan du lämna böcker i återlämningslådan utanför bibliotekets dörr.

Om en bok är utlånad kan du reservera den. För att söka upp din bok kan du använda bibliotekskatalogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Klicka på länken "Reservera" (högt uppe till höger) och logga in med ditt personnummer eller mejladress och pinkod.

Du får ett mejl när boken har kommit in och du hämtar den i reservationsskåpet där du loggar in med personnummer och pinkod.

Du som lånar för första gången på GIH-biblioteket måste hämta boken i bibliotekets infodisk när det är bemannat.

Kurslitteratur

För kurslitteratur finns särskilda regler. Nedan hittar du information om vad som gäller.

Kurslitteratur lånas bara ut till studenter vid GIH. Lånetiden är sju dagar. Förseningsavgiften är 20 kronor per försenad dag och bok.

Som kurslitteratur räknas de böcker som är obligatorisk kurslitteratur i kurser vid GIH. På biblioteket brukar det finnas två till fem exemplar samt ett referensexemplar som bara kan läsas i biblioteket. I bibliotekskatalogen ser du vilka böcker som är kurslitteratur genom hyllplaceringen "Kurslitteratur".

Material i magasin

En hel del av bibliotekets äldre material förvaras i bokmagasin, och du som vill ta del av det kan beställa upp materialet i förväg.

Äldre böcker kan ha hyllplacering "Magasin" eller "Mag" i bibliotekskatalogen (till exempel Magasin Eabr eller Mag V). Det innebär att de står i bokmagasinet som ligger i källaren.

I magasinet finns även tidskrifter som inte är från innevarande år. Magasinet är inte öppet för studenter och allmänhet.

Biblioteket hämtar material från magasinet två gånger per dag:

 • Klockan 12.00 (finns att hämta från cirka klockan 12.30)
 • Klockan 14.00 (finns att hämta från cirka klockan 14.30)

Beställ material från magasinet senast dagen innan via e-post biblioteket@gih.se. Då hinner vi hämta det tills du kommer.

Fjärrlån, artiklar och inköpsförslag

Om du behöver en bok eller artikel som inte finns på biblioteket så kan vi beställa in den från ett annat bibliotek.

GIH-studenter kan fjärrlåna böcker och beställa kopior av artiklar som inte finns på GIH-biblioteket. Övriga får vända sig till sitt eget högskolebibliotek eller till stadsbiblioteket.

 • Böcker är gratis att fjärrlåna
 • Artiklar kostar 20 kronor per artikel och du får behålla artikelkopian

Om boken du söker finns på ett bibliotek i Stockholm fjärrlånar vi inte boken, utan du får i stället åka till det andra biblioteket och låna den där.

När du beställer en bok eller artikel kan det ta tid innan den kommer hit, räkna med två till fem dagar. Om en bok är utlånad tar det längre tid.

Artiklar kan vi även skicka hem till dig mot en portokostnad på tio kronor plus priset för artikeln.

Fjärrlånade böcker hämtas och lämnas på GIH-biblioteket.

Om du har tips på en bok som saknas får du gärna skicka ett inköpsförslag till oss. Om den finns i handeln och är av intresse för GIH är det stor chans att vi köper in den. Skicka förslag på e-post biblioteket@gih.se.

Personuppgifter

För att kunna ge dig tillgång till bibliotekets resurser behöver vi hantera dina personuppgifter. Läs mer om detta nedan.

För att kunna ge dig tillgång till GIH-bibliotekets resurser behöver vi hantera dina personuppgifter, som namn, adress, personnummer, telefonnummer och mejladress. Behandlingen följer regelverket i dataskyddsförordningen, GDPR, och gäller i hela EU.

När du skaffar lånekonto och väljer pinkod ingår du ett avtal med biblioteket. För att administrera dina lån och ge dig tillgång till elektroniska resurser behöver biblioteket hantera dina personuppgifter. Vi kommer däremot aldrig använda personuppgifterna till något annat än vad som krävs för att du ska kunna nyttja bibliotekets tjänster.

Avsluta avtal

Du kan när som helst avsluta avtalet och vi raderar då dina uppgifter. Om du inte själv väljer att avsluta avtalet raderas ditt inaktiva lånekonto tillsammans med dina personuppgifter två år efter avslutade studier. För dig som inte är student eller anställd vid GIH raderas inaktiva konton efter två år.

Till försäljning

På biblioteket kan du köpa boken om våra historiska samlingar, visst kontorsmaterial med mera.

Böcker

 • Kinetic Jottings: rare and curious books in the library of the old Royal Central Institute of Gymnastics / Ove Hagelin (1995). Pris 250 kronor
 • 200 år av kroppsbildning: Gymnastiska centralinstitutet / Gymnastik- och idrottshögskolan 1813–2013 / Hans Bolling och Leif Yttergren, red. (2013). SLUTSÅLD - Köp som e-bok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Övrigt

 • Vykort med historiska motiv. Pris 3 kronor
 • Tygkasse från GIH 200 år. Pris 30 kronor
 • Kontorsmaterial som pennor, kuvert, plastfickor. Pris 2–5 kronor

Frågor?

Kortadress till den här sidan: www.gih.se/bibliotek/lan

Hitta på sidan

Kontakt

 • Biblioteket´s profilbildVälkommen att kontakta oss!Biblioteketbiblioteket@gih.se08-120 53 800
Senast ändrad:24 Nov 2022