E-böcker

Genom GIH-biblioteket har du tillgång till ett antal e-böcker som du kan läsa på datorn, i mobilen eller läsplatta.

Kvinna med läsplatta

Hur funkar e-böcker?

Det kostar ingenting att läsa e-böckerna. Om du sitter utanför GIH måste du logga in med din GIH-inloggning.

Läs online eller ladda ner

Du kan läsa online direkt på skärmen, eller ladda ner boken och läsa offline. Det kan finnas en begränsning till hur många sidor du kan skriva ut eller spara ner.Vilka regler som gäller beror på de olika avtalen som finns för e-böcker. Några av dem beskrivs nedan under rubriken "Olika sorters e-böcker" nedan.

För att läsa online behöver du inte ladda ner några särskilda program eller skapa några extra konton.

Du kan välja att ladda ner e-boken för att läsa offline.

Så gör du:

  • På datorn behöver du ladda ner Adobe Digital Editions.
  • För att läsa på mobil eller surfplatta behöver du ladda ner en e-boksläsare, till exempel Bluefire Reader.
  • Du behöver även ett Adobe ID.
  • I de flesta fall behöver du också ett konto hos e-boksleverantören. Det skapar du i så fall på deras webbplats.

Hur hittar jag e-böckerna?

E-böckerna finns i bibliotekskatalogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. För varje e-bok finns en länk att klicka på för att kunna läsa boken. Om du sitter utanför GIH måste du logga in med din GIH-inloggning.

Ibland har vi provperioder på ytterligare paket med e-böcker som inte finns med i bibliotekskatalogen eftersom de är så många. Dessa hittar du i vårt Discoverysök Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller i Tidskrifts- och e-bokslistan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Välj "E-books" för att bara få med e-böckerna.

Finns kurslitteraturen som e-böcker?

Några av kursböckerna på GIH finns som e-böcker, men tyvärr inte så många. Det beror på licenserna som finns för olika böcker.

En hel del avhandlingar, kompendier och skrifter från olika myndigheter och förbund som är kurslitteratur på GIH finns som fritt tillgängliga pdfer. Dessa hittar du i bibliotekskatalogen.

Olika sorters e-böcker

Eftersom e-böckerna kommer från olika leverantörer så har de olika utseende och regler. I listan nedan beskrivs hur det ser ut för de leverantörer där vi har flest e-böcker.

Observera att det finns många undantag, och att det som gäller för en bok inte nödvändigtvis gälla för en annan.

Här är en beskrivning för hur det kan se ut för en e-bok från Ebsco. Du känner igen dem genom att det står EBSCO eller EBSCOHost högt upp på sidan.

1. Från bokens sida kan du välja att läsa som PDF Full Text eller EPUB Full Text. EPUB passar bäst för att läsa på mobilen.

Ikonerna för pdf och epub

2. Du kan också klicka fram till det kapitel du önskar från "Table of Contents" en bit ner på sidan. Vissa sidor i boken kan vara tomma (som i en tryckt bok), så man kan behöva skrolla ner en bit för att texten ska börja.

3. Det finns ofta en begränsning för hur många sidor ur boken som du kan skriva ut eller spara ner. Hur många sidor som gäller står under "Publisher Permissions" en bit ner på sidan.

Det kan även finnas en begränsning för hur många som kan läsa boken. Det kan du se under "Concurrent User Level".

Inställningarna för e-böcker från Ebsco

4. Ibland finns det ett Full Download-alternativ, som i så fall står ihop med PDF och EPUB-alterntiven. Detta är lite krångligare, och är främst för dig som behöver komma åt boken utan internetuppkoppling och som använder en e-boksläsare.

För att kunna ladda ner boken behöver du ha ett EbscoHost-konto, som du kan skapa via Sign in i överkanten på bokens sida. Du behöver också ha en e-boksläsare på din dator eller läsplatta, samt ett Adobe ID och ett konto för Adobe Digital Editions.

Biblioteket har ett antal e-böcker från Taylor & Francis och Routledge. Dessa kan du välja att ladda ner eller läsa online (se bild nedan).

Längre ner på bokens sida kan du även välja att ladda ner enstaka kapitel.

Välj download eller read online

Hitta på sidan

Kontakt

  • Biblioteket´s profilbildVälkommen att kontakta oss!Biblioteketbiblioteket@gih.se08-120 53 800
Senast ändrad:4 Okt 2023