De senaste tolv åren har det Skandinaviska nätverket i bollspel genomfört årliga konferenser med inriktning på kunskapsutbyte mellan högskolor och universitet i Danmark, Norge och Sverige. Fokus har varit utbildning, undervisning och forskning inom kunskapsområdet bollspel. Sedan starten 2003 arrangeras varje år ett seminarium och i år var det GIH:s tur att stå som värd.
Under tre dagar samlades representanter från GIH, Norska idrottshögskolan, Syddansk universitet i Odense, Aarhus universitet, Köpenhamns universitet, Högskolan i Sogndal, Malmö högskola och Örebro universitet samt andra inbjudna högskolor/universitet som Göteborgs universitet, Linnéuniversitet och Umeå universitet.
Odense universitet, Norges idrottshögskola och Gymnastik och idrottshögskolan utgör den sammanhållande kraften inom nätverket och en ordförandekommitté med en ordförande från varje land är utsedd och dessa håller kontakt med varandra mellan konferenserna.
Fördelarna med detta nätverk är att det har medfört utveckling av undervisning och kurser på både GIH och övriga högskolor och universitet. Det har även resulterat i att boken "Ballspel over grenser – skandinaviske tillnaerminger till laerende og utvikling", som gavs ut på Akilles förlag 2009 med Ronglan, Halling och Teng som redaktörer, har skrivits på norska, svenska och danska. Boken används som kurslitteratur i samtliga länder som ingår i nätverket.
Årets konferens inriktades mot bedömningsfrågor, praktiknära forskning och olika undervisningsmodeller. Tjugosex utbildningsledare, lärare och forskare från de skandinaviska länderna deltog. GIH:s bollspelsgrupp ansvarade för program och genomförande. Anna Tidén genomförde en föreläsning om bedömning i bollspel och behandlade Skolverkets bedömarunderlag. Pia Agné och Fredrik Svanström följde upp föreläsningen med en praktisk workshop med olika infallsvinklar på bedömning i bollspel. Gunnar Teng presenterade sin studie "Uppdrag samspel" dels som en föreläsning, dels som en praktisk spellaboration där deltagarna fick genomföra studiens olika delar. Lars Pihl och Dan Wiorek genomförde ett seminarium om Teaching Games for Understanding (TGfU) tillsammans med representanter från Djurgårdens IF:s fotbollsakademi. Det intressanta i det sammanhanget är att ansvariga för denna akademiverksamhet är Tommy Davidsson och Johan Fallby som båda har direkt anknytning till GIH.
Ytterligare en person med GIH-anknytning är Elin Warner. Hon har gått GIH:s tränarprogram och kompletterat utbildningen med en lärarpåbyggnad. Hon presenterade och reflekterade över sin långa beprövade erfarenhet som ledare i volleyboll i föreningslivet ur perspektiv som genus, etnicitet, religion och sexuell läggning.
Från våra egna led deltog Leif Yttergren som presenterade det kulturella spelet pärk i teori och praktik. Johnny Nilson presenterade hur normalvetenskaplig forskning kan användas i samband med praktiknära forskning i bollspel och gav exempel från föreningslivet som också kan vara användbart i skolundervisningen.
Nästa års konferens genomförs med Köpenhamns universitet som värd och organisatör.