GIH byggs ut av Akademiska Hus

Akademiska Hus bygger om världens äldsta idrottshögskola

Nu går startskottet för Akademiska Hus om- och tillbyggnad av Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. De nya toppmoderna lokalerna ska skapa förutsättningarna för ett nytt GIH, där högskolans olika forskningsmiljöer kan samlas.

Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm har en lång historia och anses idag vara världens äldsta existerande idrottshögskola. Med sina drygt 800 studenter har GIH under en längre tid haft behov av större lokaler. Målet är ett samlat campus med toppmoderna kunskapsmiljöer utrustade med den senaste tekniken.

Idag, den 19 januari, tas det första spadtaget av Karin Henriksson-Larsén, rektor för GIH, Regina Kevius (M), stadsbyggnads- och idrottsborgarråd i Stockholm och Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus.

– Detta är något som GIH har väntat länge på så det är ett mycket stort steg vi tar. Vi tar nu över ännu fler studenter från Stockholms universitet, vilket gör utbyggnaden mer välbehövlig än någonsin, säger Karin Henriksson-Larsén, rektor för Gymnastik- och idrottshögskolan.

– GIH:s nya och förbättrade lokaler är ett viktigt tillskott för att stärka Stockholm som forsknings- och studentstad. Eftersom jag är både stadsbyggnads- och idrottsborgarråd tycker jag att det är positivt för Stockholm i dubbel bemärkelse, säger Regina Kevius (M), stadsbyggnads- och idrottsborgarråd i Stockholm.

– Att med detta arkitektoniskt vackra ny- och ombyggnadsprojekt få bidra till att utveckla GIH:s verksamhet i Stockholm känns oerhört stimulerande, säger Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska Hus Stockholm.

Akademiska Hus investerar 160 miljoner kronor i den nya tillbyggnaden på 4 000 kvm, som har ritats av Wingårdh Arkitektkontor. Byggnaden blir fem våningar hög och kommer att ligga i sluttningen bakom den befintliga administrationsbyggnaden och förbindas med den. Där finns idag GIH:s huvudentré, bibliotek, hörsalar, matsal samt lokaler för administration. Det befintliga huset kommer också att byggas om och utrustas med modern ventilation och teknik.

Inflyttning i de nya lokalerna sker i september 2012.

Information

För vidare information kontakta:

Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska Hus Stockholm
mobil 070-209 13 49

Karin Henriksson Larsén, rektor Gymnastik- och idrottshögskolan
mobil 0722-000 739

Adress till denna sida: www.gih.se/ombyggnad