Vintern har kommit, och gått. Kanske kommer den tillbaka till oss. Vi fick under några härliga veckor i Stockholm njuta av ett vintrigt landskap med snö och kallgrader. Alldeles nyligen fick vi också uppleva några fantastiska dagar med känslan av vårvinter, och det behövdes verkligen. Vi är i en brytpunkt, inte bara vad gäller årstiden, utan också verksamhetsmässigt. Vi ser en hoppfull tid framför oss.
Fler åtgärder mot smittspridning kommer troligtvis
Men smittspridningen av det nya coronaviruset och dess mutationer vill inte släppa taget och tog inte den lyckliga vändning som vi alla hoppats på. Nu råder särskilda restriktioner i Region Stockholm och flera andra delar av landet. Detta fortsätter att påverka oss som individer. Det påverkar vår verksamhet och vår gemensamma lärmiljö på betydande sätt. Vi har därför under vintern och våren intensifierat våra insatser för att bistå våra studenter och medarbetare i denna utsatta situation. Och fler åtgärder kommer med säkerhet att behövas. Samtidigt vill och behöver vi se framåt.
Restriktioner till sista maj
För oss som statlig arbetsgivare och myndighet innebär den nu förlängda perioden av skärpta restriktioner ända fram till slutet av maj att GIH som högskola behöver kunna genomföra vissa verksamheter fysiskt på GIH för att fullgöra vårt uppdrag som högskola och för att säkerställa att kvaliteten i utbildningen. Det är inte aktuellt nu utan längre fram under vårterminen och det handlar då om enstaka och för utbildningen helt avgörande inslag, främst examinationer, som inte går att ersätta och genomföra på annat sätt. Vid behov och i förekommande fall kommer sådana moment att genomföras i små grupper och på ett smittosäkert sätt. Något annat går inte. Beslut gällande eventuella nödvändiga frånsteg från distansutbildning ska då vara förenliga med regeringens restriktioner och Folkhälsomyndighetens rekommendationer samt fattas av prefekt och efter samråd med rektor.
Utvärdering av det vi lärt oss
Det är vårt nuläge. På samma gång vet vi att det kommer en dag efter corona, förhoppningsvis snart, och då behöver vi kunna ta tillvara allt det vi lärt oss. För att möjliggöra detta behöver vi redan nu fundera över nästa läsår och vidare framåt, och vad vi kan ta med oss för att utveckla vår verksamhet på olika områden. Vad har fungerat bra, vilka lärdomar har vi gjort och vilka utmaningar har vi sett? Hur kan vi göra det vi gör på bästa sätt och hur ska vi vårda vår egen och våra studenters tid för att frigöra kraft, kompetens och kreativitet? Det behöver vi fundera på tillsammans! Vi behöver dela med oss av våra goda erfarenheter och också se denna påfrestande tid som en värdefull investering i nya arbetssätt för framtiden.
Utbildas till att skapa sociala sammanhang
Men hårt arbete kräver återhämtning. I februari och mars har många barn och deras familjer sportlov. Ta chansen till en aktiv och rörelserik rekreation. GIH vill bidra till att bygga ett samhälle där alla vill och kan röra på sig. Genom vår verksamhet – utbildning, forskning och samverkan – medverkar vi till att öka den allmänna kunskapen om vilka goda effekter fysisk aktivitet har för var och en av oss. Våra studenter utbildas till att ge människor tillgång till en palett av rörelsefärdigheter, självförtroende, förståelse och motivation att leva ett fysiskt aktivt liv. De utbildas också till att skapa goda sociala sammanhang för fysisk aktivitet och till att koppla fysisk aktivitet till välbehag, glädje och vänskap. Så låt oss känna stolthet över vårt bidrag till detta. Det behövs idag mer än någonsin.
Fler seminarier av GIH:s verksamhet
Avslutningsvis, GIH arrangerar den 11 mars Öppet hus (digitalt) och länkar till Öppna föreläsningar (digitalt) publiceras löpande från den 5 mars. Vi arrangerar även ett webbinarium den 24 mars kring fysisk aktivitet och stillasittande tillsammans med Hjärt-Lungfonden och Cancerfonden. Detta är utmärkta tillfällen att ta del av GIH:s innehållsrika verksamhet. Utnyttja den möjligheten.
Per Nilsson
Rektor