Minnesstund över Per-Olof Åstrand

Bild på P-O med ljus vid minnesstundenProfessor emeritus Per-Olof Åstrand föddes 1922 och insomnade stilla i hemmet den 2 januari. Per-Olof Åstrand var en centralgestalt inom svensk och internationell idrotts- och arbetsfysiologi.

Det submaximala konditionstest som Åstrand och hans blivande hustru Irma Ryhming publicerade 1954, det så kallade Åstrandtestet, bidrog till att göra GCI känt över världen. Till vilsamma pianotoner fylldes aulan på GIH. Många familjemedlemmar, vänner, kolleger och studenter ville hylla Per-Olof Åstrands minne.

Åstrandtestet och intelligens

Rektor Karin Henriksson-Larsén berättade att P-O stilla insomnat i sitt i början av året. Professor emeritus Per-Olof Åstrand var en centralgestalt inom svensk och internationell idrotts- och arbetsfysiologi och som forskare och undervisare. Han har mycket betytt för den internationella fysiologiforskningen, GIH och kolleger. Hans kunskap, humor och intelligens berikade oss alla.

Bild på Karin Henriksson LarsénPer-Olof Åstrand försvarade sin banbrytande avhandling 1952 där han visade att kroppen förbrukar en bestämd mängd syre för att orka med en bestämd belastning. Detta ligger till grund för det så kallade Åstrandtestet på en testcykel, varvid man kan testa syreupptagningen submaximalt. Han var också en av bakgrundsfigurerna till att utveckla Monarks cykelergometer som säljs över hela världen.

Ett av hans stora intressen var betydelsen av fysisk aktivitet för hälsa och som förebyggande mot sjukdom. Han har varit aktiv hela tiden och skrev de senaste artiklar ända in på 2000-talet – nästan 80 år gammal. Så sent som 2008 blev han utsedd till hedersdoktor vid Norges Idrottshögskola.

Per-Olof Åstrand hade förutom intresset för forskning ett stort intresse för musik och sång. Han uppträde 1961 i Hylands hörna där han sjöng, visslade och spelade tre olika melodier samtidigt. Hans intresse för musik fortsatte genom hela livet och han sjöng ofta tillsammans med vänner på olika ålderdomshem. Per-Olof Åstrand kommer att vara saknad av många inte minst av oss lärare, personal och studenter vid GIH.

Bild på Eva Andersson och Anna RosénMitt eget land

Eva Andersson på gitarr, Anna Rosén på fiol och Hjalmar Örström på piano bjöd på en hyllningssång till P-O på melodin "Mitt eget land". Musiken är gjord av Beppe Wolgers och Olle Adolpson och den anpassade texten var skriven med väl valda ord och bidrog till en lugn stämning.

Bild på Björn EkblomLätt att tycka om

Professor Björn Ekblom vände sig först till P-O Åstrands barn Peje och Kristina, beklagade sorgen att P-O lämnar ett stort tomrum efter sig. Första gången Björn Ekblom träffade P-O var 1961 och redan vid det första mötet tyckte Björn att P-O var en person det var lätt att tycka om. Björn berättade att det var mycket tack vare P-O:s öppenhet, personliga omsorg och den seriösa inställningen till forskningen som bidrog till att han bestämde sig för att det var på GIH han vill stanna och arbeta.

Ett starkt minne Björn har av alla resor med P-O är resan till New Orleans när P-O på piano spelade med alla stora jazzgiganter. Han inte hade några som helst problem att hänga med och njöt genom hela sessionen. Ett annat stort minne är när han med tips och råd om kost och träning lyckades vända OS-fiaskot i skidåkning 1954 med Sixten Jernberg i spetsen till succéer både 1956 och 1960.

Mattias Ekdahl är student på GIH och sjöng "Fattig bonddräng" av Astrid Lindgren och George Riedel med stor inlevelse.

Bild på KatsumiSamtal med nobelpristagare

Bland de internationella gästerna höll Katsumi Asano, professor emeritus vid Tsukuba University i Japan, tal. Det hölls på engelska och han berättade att första gången han träffade P-O var 1952 på en internationell kongress i München. När Per-Olof Åstrands bok "Textbook of work physiology" blev publicerad i USA blev jag kontaktad av P-O som undrade om jag ville översatta den och få den publicerad även i Japan. Ett år senare var översättningen gjord och boken blev publicerad i Japan.

Mellan 1980 och 1981 bjöd P-O mig som gästforskare till Karolinska Institutet i syfte att bygga en bro mellan den fysiologiska forskningen i Sverige och Japan. När P-O kom till mitt universitet i Japan besökte han mitt laboratorium och diskuterade med de unga forskarna och doktor Reona Esaki som vann nobelpriset i fysiologi 1973. Det svenska forskarbesöket har gått i arv då Katsumi Asano dotter Yoshiko forskar på Uppsala universitet sedan tio år. Vi är många som idag känner en stor saknad av vår forskarhjälte, men vi är övertygade om att P-O:s varma hjärta och entusiasm kommer att leva vidare.

Bild på Olof UnogårdViss risk att jag kommer...

Olof Unogård från Studentkåren berättade om alla examensmiddagar som P-O närvarat vid. Många valde att mejla och meddela att de kommer men P-O ringde alltid och avslutade samtalet med "Det finns en viss risk att jag kommer". Att han betydde mycket för dagens studenter visade inlägget på facebook när P-O:s bortgång publicerades. Den delades 10 000 gånger och det har aldrig tidigare hänt att facebook nått sådan otrolig spridning. Detta visar tydligt att det engagemang som P-O visade för studenterna i sin undervisning uppskattades enormt. Vid den senaste examensmiddagen i december, för bara några veckor sedan, höll han ett uppskattat tal som lockade många skratt. Han har även under alla sina år som forskare fått många fina medaljer, men ofta bar han en blänkande medalj – Kårens hedersmedalj. En stor spelare har lämnat oss och en epok är över.

Bild på Rolf WikströmFrån försöksperson till god vän

När Rolf Wikström från Försvarsmakten träffade P-O Åstrand första gången deltog han i en studio om bloddoping som försöksperson. Björn Ekblom och P-O Åstrand ansvarade för studien och sedan dess hade de kontinuerlig kontakt med varandra. Rolf Wikström avslutade sitt tal med att han vid något tidigare framförande frågade publiken om det fanns en fråga och att P-O hade sagt: När slutar du?

Bild på Lars ÖsterlundBidrog till succéexport

Lars Österlund arbetade som marknadschef för Monark och var sedan 1981 nära vän med P-O. Enligt Lars kan de tacka P-O för deras stora framgångar i USA. Under ett år såldes 18 000 träningscyklar till USA mot bakgrund av P-O:s forskningsresultat. P-O medverkade även i tre instruktionsfilmer och den senaste filmades för bara två år sedan. Tillsammans med en fotograf satt han och filosoferade om hur han ser på livet. Ett tydligt minne var en resa till Chicago och det var en väldigt lång kö till passpolisen på flygplatsen. Då tog P-O ett kliv ut ur kön och vinglade till. En polisman kom fram och undrade hur det var fatt och lät oss gå före i kön. På andra sidan passkontrollen tittade P-O på mig och sa: "Så går det till!"

Ett annat knep han hade för att få publiken att lyssna var när han äntrade scenen på Berkeleys universitet i Kalifornien. Då tog han av kavajen och kastade iväg den in i ett hörn. Det blev knäpptyst i salen och han hade alla deltagares uppmärksamhet. Ett annat minne var när de besökte en djurpark i New Orleans och personalen bad oss att stänga takluckan så inte aporna skulle komma in i bilen. P-O vände sig till oss andra och frågade: "Are we chicken?" Strax därefter senare stack det ner ett giraffhuvud och P-O fick allt slem över sig...

Bild på Johan HolmsäterStöttade Friskis & Svettis

Johan Holmsäter grundade Friskis & Svettis och mindes tydligt de första passen han hade i GIH:s idrottshall 1973. P-O stöttade mig i tanken att röra sig till musik eftersom det tilltalar både kropp och själ. Han var med och la grunden till den folkrörelse som gjort att vi har kunnat bli så stora. Vår rörelse bidrog även till datamaterial till P-O:s forskning så tjänade båda på att samarbeta. Tack P-O för allt du gjort för mig!

Bild på Peje ÅstrandPappa som superman

Peje Åstrand är son till Per-Olof Åstrand och berättade om sin uppväxt med sin mamma och pappa som båda var forskare. Han berättade att P-O hade byggt en stor modelljärnväg med stationer, berg och tåg. Min teori är att han återupplevde sin egen barndom tillsammans med mig. Peje berättade att han en dag fick ta över ansvaret som konduktör, men att det fanns vissa regler. Detta var något som var typiskt för pappa – han gav ansvar under vissa premisser.

Ett tydligt minne från barndomen är när P-O låg på sjuksängen efter en operation då de tog bort malignt melanom på bröstet. För Peje var pappan Superman som hade klarat en sådan operation, men det blev ett stort ärr på bröstet. P-O hade även tidigare haft problem med lungorna, vilket resulterade i att det fanns ett hål på ryggen. Båda föräldrarna älskade att resa och det blev många resor under barndomen. Vid en resa till Kenya visade P-O upp sitt ärr på bröstet och på ryggen och berättade med stor inlevelse att han blivit skjuten av en kanon. Våra guider var enormt imponerade, vilket visade att han var väldigt bra på att ljuga.

På sommarstället i Småland trivdes alla i familjen. P-O gjorde tusentals fågelholkar, jagade kräfttjuvar och vattnade enar – kanske för att undkomma städningen i stugan...

Vid en resa till Chicago var P-O ute på en joggingrunda då han stoppades av polisen. Anledningen var att det fanns ingen amerikan på den tiden som var ute och sprang. Enda tillfället någon sprang på Chicagos gator var när någon hade rånat en bank.

När P-O var med i Hylands Hörna visslade han tre låtar samtidigt. Och enligt Peje har han inte bara fått sin pappas utseende utan även en genetisk kod för musiken. Han avslutade talet med att vissla två låtar samtidigt.

Ett bildspel från Per-Olof Åstrand visades till allas förtjusning som var gjord av Peter Schantz. Det visades bilder från olika resor, på GIH, tillsammans med familjen, på Stadshuset i samband med GIH:s 200-års jubileum då han fick ta emot en guldmedalj. Alla stod upp i Stadshuset, hyllade P-O och det var en enorm stämning.

Här finns presentationen Hommage to Per-Olof Åstrand 1922-2015.

Minnesstunden avslutades med sången "Håll mitt hjärta" av Björn Skifs och Peter Hallström. Alla sjöng med till bakgrundsmusik av fiol, gitarr och piano.

Därefter bjöd rektor Karin Henriksson-Larsén upp alla till matsalen för att ta del av en lättare måltid.

Övriga talare var Kim Myrenberg och Mikael Svensson.   

GIH tackar alla som deltog i fina och stämningsfulla minnesstunden.