Minnesruna över Per-Olof Åstrand

Minnesruna av barnen Elin Rundqvist och Peje Åstrand publicerad i DN 2015-01-15.

"Vår käre pappa Per-Olof Åstrand har efter ett långt och innehållsrikt liv stilla insomnat hemma i sin säng i Näsbypark den 2 januari.

Pappa P-O var med i en föränderlig tid men var också med och förändrade.

Under 20-talets vintrar fick han knacka hål på isen på handfatet på morgonen. På 30-talet förstod han att livet var hårt när hans mamma dog. På 40-talet förlorade han nästan fingrarna som kapten i militären, men kunde fortsätta spelandet på dragspel, orgel, piano och gitarr. Efter 1945 bar han med sig minnet av Förintelsen och dess fasor. På 50-talet var han med och grundlade den nya idrottsfysiologin samt träffade kvinnan i sitt liv. På 60-talet undervisade han oss barn i det mesta om bastubad i isvakar, simning, hamburgergrillning och Bach. Omvärlden fick höra om värdet av rörelse. På 70-talet fortsatte predikan om fysiologin världen runt och han lärde oss barn att äta med chopsticks, lyssna på jazz och fågelskåda. På 80-talet lärde han oss värdet av en god cocktail och en riktigt bra fest. På 90-talet lärde han oss att ta hand om släktgården i Småland. På 2000-talet lärde han sig om internet och var nästan dagligen på sin gamla arbetsplats. Han ledde också allsång på ett äldreboende varje vecka i 10 år. På 2010-talet, när kroppen började bli gammal, gav han en ny innebörd åt ordet envishet.

Pappa levde i nuet, ifrågasatte ständigt världen. Ändrade fraser som "hej då" till hej nu". Med det säger vi till honom hej nu och tackar för allt!"
 

Elin Rundqvist

Peje Åstrand