Johnny Nilsson, idrottslabbet LTIV vid GIH

27 mars 2007  

Kort intervju med Johnny Nilsson, forskare och föreståndare för idrottslabbet LTIV vid GIH.

- Hej, vad gör du för forskningsprojekt nu med Martin Lidberg och Cecilia Ehrling från Let’s dance?

- Vi tittar på dansen som motionsform. Tidigare har vi studerat aerobics, workout och dans och nu fick vi ett bra tillfälle att utöka forskningen om det. De är positiva och ställer upp. Jag och Martin skriver en bok ihop så det var naturligt att vara här och träna nära forskningsmiljön – precis som när han tränade inför VM i brottning 2003.  

- Hur går det till?

- Vi har studerat hjärtfrekvens under olika danser, det gör att vi kan bedöma energiomsättningen i dansen. Vi tittar också på skattad ansträngning i andning, benmuskler och armmuskler. Det slår litet olika beroende på vilken dans det är. Vi ska göra fler mätningar på labbet när Let's dance är över, då ska vi bestämma maximal syreupptagningsförmåga och maximal hjärtfrekvens.

- Vad har ni kommit fram till så är långt?

- Vi kan se att de ligger på cirka 70-85 % av maximal hjärtfrekvens när de dansar. Dansen är därmed en bra motionsform som dessutom har den sociala aspekten och rörelseglädjen till musik. Det är en kraftfull form av motion, jag skulle vilja säga att dans är en friskfaktor!

- Hur kommer det sig att du känner Martin?

- Jag lärde känna honom via en student på Tränarprogrammet - Sandor Csergö, som var Martins personliga tränare i brottning. Tillsammans utvecklade vi olika träningsapparater här på idrottslabbet LTIV som Martin använde i sin träning innan VM.

Vid pennan / Sofie Kierkegaard, GIH    

Let's dance