Toni Arndt om den kontroversiella löparskon

Nyheten publicerad | 2020-03-03

Bild på Toni ArndtGIH:s professor Toni Arndts uttalande i Dagens Nyheter handlar om den nya löparskon. Det är denna omdiskuterade löparskon som har bidragit till nya rekordtider för maraton.

Internationella friidrottsförbundet har infört ett nytt regelverk för skor som bland annat innebär att skorna ska ha ett lager av karbonplattor, sulan ska inte vara högre än 40 millimeter och varit till försäljning i minst fyra månader. Det innebär att de skor som idag används måste kontrolleras. Anledningen är Nikes nya Vaporfly-modellerna, som har en kolfiberplatta inuti och tjocka skumsulor. Det är med denna sko som många maratonrekord har satts.

Toni Arndt har på sistone sågat itu skor och mätt de olika skorna från flera olika skoföretag. Han undersöker även vilka skor som följer det nya regelverket. Förbundet vill att en opartisk forskare ansvarar för dessa bedömningar. Det kan bli så att GIH och KTH ansvarar för att få forska på skorna på uppdrag av det Internationella friidrottsförbundet.

Undersökningar har visat att karbonskor förbättrar prestationen med cirka fyra procent.
– Jag har varit kritisk mot företag som tar fram skor med nya komponenter utan att det finns studier bakom, men nu är hela forskningssamhället överens om att det finns en effekt, säger Toni Arndt.

Nike ligger före de andra konkurrenterna, vilket lett till en kontrovers då många löpare har sponsorkontrakt med andra skotillverkare. Företagen har bråttom då de vill hinna få fram nya modeller till OS i Tokyo.
– Andra företag är på gång, sägerToni Arndt som nu kontrollerar olika modeller från olika företag.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter