Peter Schantz om Alfred Nobels okända kolleger

Nyheten publicerad | 2020-01-17

Bild på Peter SchantzPeter Schantz har skrivit en artikel om Alfred Nobel, den svenska uppfinnaren av dynamit och testamentatorn bakom Nobelfonden och Nobelpriserna.

Artikeln "Alfred Nobel och hans okända medarbetare" publicerades på svenska i dagstidningen Norrbottens-Kuriren den 18 december 2019. Den utarbetar frågan om vilka potentiella personer som Alfred Nobel själv skulle ha visat sin tacksamhet för i hans liv och prestationer. Baserat på Nobels testamente och okända eller mycket glesa källor sticker hans kollega, ingenjören Alarik Liedbeck, ut. Ytterligare nyheter i denna artikel är det faktum att Liedbeck var ett barnbarn till gymnastikarken Pehr Henrik Ling, som grundade den svenska Ling-gymnastiken, inklusive medicinsk gymnastik, som idag kallas fysioterapi.

Båda var släkt med Alfred Nobel genom deras gemensamma släkting; Olof Rudbeck den äldre, som upptäckte lymfsystemet. Även Alarik Liedbecks grav, sida vid sida med Pehr Henrik Ling, vid Brunnsvikens strand i Stockholm, kastar ljus över denna unika begravningsplats som skapades av Ling. Texten i denna artikel på svenska har översatts till engelska och finns i Researchgate som "Alfred Nobel och hans okända medarbetare".

Läs hela artikeln från Research Gate Net och Norrbottens Kuriren