Örjan och Maria Ekblom om träningstips när du arbetar hemma

Nyheten publicerad | 2020-03-23

I DN från den 23 mars 2020 finns att läsa om hur du kan träna fast du arbetar hemifrån. Örjan och Maria Ekblom uttalar sig och ger råd och tips.

Träningsanläggningar stänger och många arbetar hemifrån för att förhindra spridning av det nya coronaviruset. Många möter nu en ny vardag med förändrade rutiner. Hur håller man i gång kroppen om man tvingas vara hemma?

Personer som nu arbetar hemifrån har ofta tjänat in pendlingstid till jobbet – utnyttja den tiden till att promenera i friska luften. Det menar Örjan och Maria Ekblom, docenter vid GIH i Stockholm.
– Det är just den delen som är lite av en nyckel nu. Vaknar man, äter frukost, jobbar, äter lunch, jobbar, sedan tittar på tv innan man går och lägger sig, då är det snart ett stort antal människor som går under tusen steg om dagen. Det blir för många en enorm skillnad och förskjutning mot hur det brukar vara, säger Örjan Ekblom.

Fysisk aktivitet ger motståndskraft

Därför blir det viktigare än någonsin att bibehålla sin fysiska aktivitet, menar de.
– Då behåller vi också motståndskraft mot andra, vanliga sjukdomar och folksjukdomar, vilket gör att vi i förlängningen avlastar sjukvården, säger Örjan Ekblom.
Äldre personer som nu håller sig hemma i större utsträckning kan försöka påminna sig om att ställa sig och sätta sig ned tio gånger i rad med jämna mellanrum, tipsar de båda. Har man en trappa hemma – gå upp och nedför den några gånger. Det gör stor skillnad för den dagliga rörelsemängden.

Hur ska man då hålla uppe motivationen att hålla i den fysiska aktiviteten över tid? Förmodligen kommer vi se nya, uppfinningsrika idéer att hålla i gång framöver, tror Örjan och Maria Ekblom.
– Man kan använda sociala nätverk på ett kreativt sätt nu, kanske kan även äldre släktingar vara med på avstånd genom gemensamma promenader eller träningspass som vi har med varandra på distans, via telefon eller videosamtal. Det blir också ett sätt att bryta den sociala isolationen samtidigt som fler blir aktiva, säger Maria Ekblom.

Läs hela artikeln i DN