Lektor Örjan Ekblom i TT om att coronaviruet påverkar vår fysiska aktivitet

Nyheten publicerad | 2020-04-06

Bild på Örjan EkblomÖrjan Ekblom, lektor vid GIH, uttalar sig i ett TT-meddelande om att coronaviruset påverkar vår fysiska aktivitet då många arbetar hemifrån:
– Mycket av vår fysiska aktivitet försvinner. I och med att de är omedvetna i vardagen märker man inte heller att de försvinner. Jag kan inte komma på något annat tillfälle där en förändring av vanorna har skett så här brett tidigare.

För att röra på sig krävs inte så mycket ansträngning. Enligt Örjan Ekblom är det ingen större fara om det blir ett par dagar eller en vecka utan träning. Men i och med att många redan före coronautbrottet var stillasittande kan en minskning av motion under flera månader få stora konsekvenser. Han tar folksjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och psykisk ohälsa som exempel.

– Risken är att vi får ett inflöde av personer till de här riskgrupperna. Har vi stora grupper som får en liten, liten förändring nedåt kommer det att resultera i väldigt mycket sjukdom.

Lyckligtvis är det relativt enkelt att motverka riskerna. Man behöver varken springa långt eller lyfta tungt för att hålla kroppen i gång. I stället kan det vara minst lika bra med en vanlig promenad.

– Det positiva är att det krävs relativt lite för att mota den här förändringen. Ta en eller två promenader om dagen, effekterna är slående.

Utöver att bibehålla den egna hälsan handlar det dessutom att inte belasta vården i onödan.

– Vi får inte lägga ytterligare börda på systemet och det gör vi bäst genom att hålla ifrån varandra, men också genom att bibehålla en hälsosam och stärkande livsstil. Det är en annan del av att avlasta sjukvården så mycket som möjligt, säger Örjan Ekblom.

Artikeln är publicerad i ett 50-tal tidningar. Här är ett exempel från Norra Skånes tidningar.