GIH-studenten Daniel Blanco blir assisterande förbundskapten i damernas futsal

Nyheten publicerad | 2020-02-24

Bild på Daniel BlancoDaniel Blanco går den fristående kursen "Tränarskap med inriktning fotboll" på GIH. Nu är det klart att han i höst blir assisterande förbundskapten för damlandslaget i futsal.

Tillsammans med förbundskaptenen Muffe Bajraktarevic ska Daniel Blanco förbereda damernas landslag till nästa EM-kvalresa. Då EM-kvalet spelas på hemmaplan i september i höst har Daniel Blanco redan börjat. Muffe Bajraktarevic har lett landslaget sedan starten 2018 och kontraktet med målvaktstränare Anes Cesko finns kvar. I denna stab ingår nu Daniel Blanco som assisterande förbundskapten.
– Det känns motiverande och roligt att få det här uppdraget. Framförallt eftersom damerna ska spela EM-kval i höst. Att vara med och förbereda laget inför det blir en spännande utmaning, säger Daniel Blanco.

Erfaren Blanco

Daniel Blanco är tränare för Hammarbys herrlag som leder Svenska Futsalligan. Han är även assisterande förbundskapten för P19-landslaget och nu får han också en stor roll i damlandslaget.
– Jag hade ett snack med Muffe Bajraktarevic som frågade om jag var tillgänglig. Han berättade lite hur han tycker och tänker, så på den vägen är det. Vi känner varandra sedan tidigare och har varit med från början när futsalen tog fart i Sverige. Jag tror att detta kommer bli jättebra. Muffe är en duktig tränare och vi har nog ett liknande tänk kring hur vi vill spela futsal.

Bollplank inför EM-kval på hemmaplan

I rollen som assisterande förbundskapten kommer Blanco att vara bollplank till både tränarna och spelarna.
– Jag kommer även ansvara för vissa delar kring fasta situationer och hur vi ska pressa som lag. Hur vi ska förhålla oss rent taktiskt mot olika lag och vad vi bör tänka på i de matcherna.

Daniel Blanco kliver in i rollen som assisterande förbundskapten direkt och det stora målet är EM-kvalet som spelas på hemmaplan i höst.
– I början kommer jag lägga fokus på att lära känna spelarna och jobba med Muffe om vårt spelsätt. Sedan är det jättebra och roligt för publiken att EM-kvalet kommer att spelas i Sverige. Det är bra reklam för svensk futsal överlag och att damerna kommer få mycket uppmärksamhet.


Futsal är en variant av fotboll som spelas på en mindre plan med färre utespelare. Varje lag har fem spelare – en målvakt och fyra utespelare. År 1989 ingick Futsal i FIFAs organisation och idag spelas Futsal över hela världen. Nästa EM i Futsal spelas år 2022 i Nederländerna.


Läs artikeln på Svensk fotbolls webbplats