Björn Ekblom i SVT Sport om doping

Nyheten publicerad | 2020-02-05

Bild på Björn EkblomProfessor Björn Ekblom uttalade sig i SVT Sport den 4 februari om doping och skillnaden mellan män och kvinnor.

Män har en större mängd testosteron i kroppen än kvinnor och har därför större fysisk prestationsförmåga än kvinnor. Kvinnor har mer att tjäna på att dopa sig.
– Generellt sätt behöver killar ta större doser under längre tid, för att få samma effekt som tjejer får på liten dos och kortare tid, säger Björn Ekblom som är professor i fysiologi vid GIH i Stockholm.

Studie med 48 kvinnor

GIH har just genomfört en studie, där 48 kvinnor har deltagit. Hälften av kvinnorna, 24 stycken, fick en liten dos testosteron i tio veckor – och samtliga fick en höjd fysisk prestationsförmåga.
– Vi har tagit muskeldiopsier, och där ser vi hur muskeln har svällt. Varje muskelcell har blivit lite större, muskeln har fått lite fler kärl runt varje muskelfiber. Så det finns mycket som talar för att det är ett potent medel för att förbättra prestationsförmågan, säger Björn Ekblom.

Lätt komma över steroider

Det svenska OS-hoppet Jenny Fransson har testat positivt för metyltestosteron som är en anabol steroid. Oavsett hur Fransson fått i sig preparatet, så är det inte svårt att komma över.
– Det är väldigt lätt, det behövs inte mycket alarm för att få tag i det om man vill ha det, säger Björn Ekblom till SVT Sport.

Se inslaget på SVT Sport