Toni Arndt om nya löparskor med kolfiber i sulan

Nyheten publicerad | 2019-09-23

Bild på Toni ArndtÄnnu en dyr, överhajpad bluff? Nej, löparskor med kolfiber i sulan verkar faktiskt kunna hjälpa oss att springa snabbare. Det menar Toni Arndt, professor på GIH, som uttalar sig i SvD. Men var går gränsen mellan ny teknik och fusk?

På löparforum och i tidningsartiklar haglar lovorden över skor med så kallad carbon plate-teknik. Hemligheten är en kolfiberplatta i skons mellansula som sägs kunna hjälpa elitlöpare att kapa sina tider med uppemot fyra procent.
– Det kan bli en revolution för löparskor, säger Toni Arndt, professor i rörelselära vid GIH.

Det kan bli en revolution för löparskor

Ännu en dyr, överhajpad bluff? Nej, löparskor med kolfiber i sulan verkar faktiskt kunna hjälpa oss att springa snabbare. Det menar Toni Arndt, professor på GIH, som uttalar sig i SvD. Men var går gränsen mellan ny teknik och fusk?

På löparforum och i tidningsartiklar haglar lovorden över skor med så kallad carbon plate-teknik. Hemligheten är en kolfiberplatta i skons mellansula som sägs kunna hjälpa elitlöpare att kapa sina tider med uppemot fyra procent.
– Det kan bli en revolution för löparskor, säger Toni Arndt, professor i rörelselära vid GIH.

Positiva resultat av forskningen

Toni Arndt, som varit president för den forskningsfrämjande organisationen Footwear Biomechanics Group, är vanligtvis skeptisk till nya trender. Bland annat har han tidigare dömt ut både pronationsinlägg och barfotaskor som marknadsföringsknep. Men i det här fallet finns det viss grund för tillverkarnas vidlyftiga löften, menar Toni Arndt.
– Tekniken är ny och kan utvecklas ännu mer, men den forskning som har gjorts visar på positiva resultat och det är många i den absoluta toppeliten som tittar på det här just nu. Det är en väldigt spännande utveckling.

Maraton under två timmar?

Tanken med skon är att kolfiberplattan ska hålla tålederna rakare än i en vanlig sko.
– Foten blir mer som en styv enhet, vilket ändrar fotens och fotledens biomekanik och därmed den energi som behövs. Du sparar energi, och kan därmed springa snabbare. Det blir en annan hävstångseffekt, och energiförlusten minskar, säger Toni Arndt.

Forskning kring kolfiber i löparskor har bedrivits sedan 1990-talet. Men det stora genombrottet för tekniken kom först 2017 då Nike släppte modellen Vaporfly 4 procent, som påstods kunna kapa elitlöpares maratontid med just fyra procent. Samma år anordnade Nike ett pr-projekt där en grupp elitlöpare, iklädda skor med kolfiber, tävlade om att nå den magiska gränsen att springa ett maraton på mindre än två timmar.

Eliud Kipchoge, nuvarande världsrekordhållare på maratondistansen, kom snubblande nära.
– Han missade med 25 sekunder, säger Toni Arndt.

Är kolfiberskorna fusk?

Sedan dess har Nike uppdaterat sina skor två gånger, och andra tillverkare har tagit fram liknande varianter. I oktober 2019 ska Kipchoge återigen ge sig på att springa ett maraton på under två timmar. Men genombrottet för diverse "superskor" har lett till en diskussion kring hur pass stora tekniska fördelar som ska tillåtas inom idrotten.

Är skor med kolfiber i sulan till och med att betrakta som fusk?
– Det är en spännande fråga. Jag tycker det är ett gränsfall, men måste nog säga att jag inte tycker att det är det. Det är en utveckling av vanliga skor, men det ändrar och förbättrar inte så mycket att det är fusk, säger Toni Arndt.

Flera vetenskapliga artiklar

Han menar att det finns flera andra skor på marknaden som lika gärna skulle kunna vara föremål för samma diskussion.
– Då hamnar man i frågan om alla skor med en yttersula som ska spara energi, vilket många har i dag, också ska förbjudas. Det är svårt att dra en gräns. Det är ett brett spektrum, men i så fall skulle de sulorna också vara fusk och de tycker jag inte att de är.

Flera vetenskapliga artiklar har publicerats om skor med kolfiberplatta, och de har visat positiva resultat.
– De artiklarna hamnar alla kring att man får från en till fyra procent i energi-återvinning. Man ska ha i åtanke att vissa av artiklarna är skrivna av Nikes eget laboratorium, men de har godkänts för att publiceras i vetenskapliga tidskrifter, säger Toni Arndt.

"Kan medföra skador"

Han påpekar att studierna är så pass nya att det kan finnas skademekanismer som vi ännu inte känner till. Studierna Toni Arndt har tittat på är gjorda på elitlöpare, och det är också för dem han tror att skorna med kolfiberplatta kommer ha mest effekt.
– Det kanske inte är något som tillför allt mycket för den vanliga motionären.

Skornas pris ligger uppemot 3 000 kronor och de kan vara svåra att få tag i på grund av den stora efterfrågan. Toni Arndt menar dock att den vanliga motionären inte behöver krångla till det så mycket i jakten på löparskor. Generellt tycker han att fokus ofta ligger på fel saker.
– Man måste inte tänka på stötdämpning och pronation. Pronation* – om det inte är i en extrem form – är en naturlig rörelse, och lite pronation ska man ha i ett löpsteg, säger Toni Arndt.

Dyra skor behöver inte vara bättre

Enligt honom finns det fortfarande inte tillräckligt med vetenskapligt stöd för att skor med rejäl stötdämpning skulle förebygga skador. Att dyra skor är bättre än billiga behöver inte heller stämma.
– Visst kan det skilja lite i hållbarhet och några nya komponenter – men den största skillnaden är namnet som står på dem. I många fall är det det du betalar för, säger han.

Egentligen är det en sak som du huvudsakligen ska fokusera på, menar Toni Arndt: bekvämligheten.
– Så enkelt är det. Kan du få testa att springa i ett par skor och se hur de känns så gör det. Är de bekväma – köp dem!

*Pronation innebär att man sätter i foten med utsidan av hälen så det blir en inåtvinkling av foten.

Läs hela artikeln på SvD