Slutreplik från forskare om barns idrott

Nyheten publicerad | 2019-04-16

Bild på Magnus LindwallForskarna bakom debattartikeln, däribland Magnus Lindwall som är gästprofessor vid GIH, om barns förutsättningar för fysisk aktivitet har gjort en slutreplik på kommunpolitikernas svar.

Det börjar bra i repliken från politikerna. Där betonas att alla Nackabor – framför allt barn och unga – ska ha god tillgång till idrott och fritidssysselsättningar. Att man tar människors oro för att idrotten ska byggas bort på allvar. Sedan blir det anmärkningsvärt tomt på innehåll. Kärnfrågan – hur ska barn kunna idrotta i sitt närområde i snabbväxande områden, som Sicklaön – berörs knappt.

Vi undrar fortfarande: Är det okej att 12-åringar tränar till 21:00 på vardagkvällar, delar en 7-spelarplan med 50 andra och tvingas åka mil till träningen? Att man blir beroende av föräldrar och biltransport?

I repliken talas om att sälja attraktiv mark, för då får man in pengar till idrottsanläggningar. Underförstått: idrottsanläggningarna lägger man på icke attraktiv mark. Vad händer då i områden där all mark är eftertraktad?

Barn är barn – även i attraktiva områden

Barn är barn, även i områden där marken är dyr. Forskning visar tydligt att närheten är oerhört viktig för hur mycket barn – och vuxna – rör sig. Och avstånd exkluderar. Närhet är särskilt viktigt för de grupper som inte naturligt söker sig till idrotten. De som behöver den allra mest. Därtill skapar anläggningar liv och rörelse och därmed trygghet i närområdet.

Man kan inte både ha kakan och äta upp den. Säljer man marken säljer man också ut närhetsprincipen. Det kan man förstås välja att göra. Men då får man ta ansvar för konsekvensen. Mindre rörelse, mindre trygghet och mer ojämlikhet. Och det gäller alltså även om man använder pengarna till en fin anläggning någon annanstans.

Leva upp till barnkonventionen?

För alltför många barn är en anläggning bortanför närområdet hånfullt utom räckhåll. Visst, mark är dyrt och bostäder behövs. Men de val som Nacka gör kostar också. Dyrt. Och det högsta priset betalar barnen. Barn som inte har lyxen att välja sina föräldrar eller sin kommun.

De är beroende av att vuxna fattar beslut med deras intresse i första rummet. 1 januari 2020 blir barnkonventionen lag. Tänker Nacka leva upp till den?

Ulrica von Thiele Schwarz, professor i psykologi, forskare vid KI, F07-tränare
Carl Johan Sundberg, läkare, professor i arbetsfysiologi vid KI och ledamot i Internationella Olympiska Kommitténs medicinska och vetenskapliga expertgrupp
Magnus Lindwall, professor i psykologi, gästprofessor i idrottsvetenskap vid GIH
Mattias von Malmborg, initiativtagare Rädda Nacka IPs

Läs hela slutrepliken i Aftonbladet

Läs hela debattartikeln och svaret från kommunpolitikern