Ny bok 2019: baserat på webblexikonet Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Nyheten publicerad | 2019-09-03

Ny bok 2019 baserat på nya webblexikonet Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. Författare som bidragit från GIH är Camilla Norrbin och Pia Lundquist Wanneberg.

Bild på kvinnobiografiskt lexikon


Om online-lexikonet

Varför finns inga kvinnliga konstnärer, vetenskapsmän, politiker osv? Den frågan väcks så snart historia av olika slag ska skrivas. En av anledningarna är att historieskrivningen vilar på befintliga biografiska lexikon, där kvinnor förekommer mycket sällan.

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (SKBL) är ett webbaserat uppslagsverk. Det har skapats av personer verksamma vid olika lärosäten och kulturinstitutioner i Sverige med syfte att lyfta fram betydelsefulla kvinnor i historien och synliggöra deras insatser. Här finns 1 000 levnadsteckningar över svenska kvinnor och utländska kvinnor som varit verksamma i Sverige.

Gå till online-lexikonet Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Om boken

200 av kvinnorna i webblexikonet "Svenskt kvinnobiografiskt lexikon" har lyfts fram i boken "Märkvärdiga svenska kvinnor". Pia Lundquist Wanneberg har skrivit kapitel om Maja Carlquist och Elin Falk, och Camilla Norrbin har skrivit om Elisabeth Tamm.

Läs mer om boken Märkvärdiga svenska kvinnor, redaktör Lisbeth Larsson, Albert Bonniers förlag. 

Författare från GIH