Erik Hemmingsson om att stress påverkar vikten

Nyheten publicerad | 2019-04-26

Bild på Erik HemmingssonErik Hemmingsson uttalar sig om att stress gör att vi ökar i vikt. Anledningen är en ny studie från Australien, som har publicerats i tidskriften Cell Metabolism, som visar att stress faktiskt påverkar vikten. I alla fall om man är en mus.

De australiensiska forskarna vid Garvan institute of medical research upptäckte att möss gick upp mer i vikt under kronisk stress än de möss som åt samma kaloririka diet men som levde i en stressfri miljö. En viktig förklaring till viktökningen är neuropeptiden Y, kallad NPY. Det är en molekyl som produceras i amygdala i hjärnan för att stimulera aptiten under stress – hos både möss och människor. Amygdala är vår primitiva känslostruktur som varnar för det som är skrämmande eller leder oss mot det som är lockande och roligt.
– Det viktigaste som upptäckts är att vi får en bättre biokemisk förklaring till varför stress och olika substanser som frisätts i hjärnan så enkelt går upp i vikt. Till exempel NPY och insulin hur de samverkar med varandra. När vi är stressade så griper vi efter chokladkakan eller godiset, säger överviktsforskaren Erik Hemmingsson vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

Energiförbrukning sänktes

Ytterligare en förklaring till de stressade mössens viktuppgång är att deras energiförbrukning sänktes.
– Det är inte så enkelt att som att bara räkna kalorier utan det är även de underliggande biokemiska faktorerna och många substanser i hjärnan. Dels så kan vi tänka att vi ska utveckla mer effektiva läkemedel men vi kan även bli bättre på att förebygga om hur stressen påverkar oss.

Möss och människor

Det här är ju en studie på möss, går det att överföra resultaten på människor?
– Ja vi måste ju göra experiment även på människor så vi får återkomma i den frågan. Men det är väldigt intressanta rön så här långt och troligtvis kan man överföra dem till en viss del på människor, säger Erik Hemmingsson.

Se hela inslaget i SVT Rapport. Scrolla in 19:30 i inslaget.