Erik Hemmingsson i Expressen om barns fetma

Nyheten publicerad | 2019-11-07

Bild på Erik HemmingssonVarför blir en del barn överviktiga och hur stor påverkan har föräldrars mat- och rörelsevanor på barnen? Tillsammans med professor Paulina Nowicka i kostvetenskap slår de hål på fördomar och delar med sig av tips för en bättre och sundare livsstil.

Enligt WHO är en av fyra barn överviktiga i Sverige. Erik Hemmingsson fokuserar i artikeln på att det finns en uppfattning om att överviktiga barn äter mycket onyttig mat och snacks och rör på sig för lite. Han menar att övervikt också påverkas av genetik.
– Vissa barn är sårbara när det gäller viktökning, lagrar energi väldigt effektivt och blir överviktiga i den miljö vi lever i. 30-40 procent är genetiskt och kan ses som en sjukdom som överförs från generation till generation. Men vi ärver även mat- och motionsvanor samt andra livsstilsfaktorer från våra föräldrar.

Övervikt finns i olika socioekonomiska faktorer som föräldrar utbildning, var familjen bor och förutsättningarna. En del överviktiga barn mår bra och rör sig utan problem, men en del får i tidig ålder belastningsskador och får därför dålig kondition.

Läs hela artikeln i Expressen