Cecilia Åkesdotter om negativa kommentarer om elitidrottande kvinnors kroppar

Nyheten publicerad | 2019-07-10

Bild på Cecilia ÅkesdotterCecilia Åkesdotter uttalar sig i SR om elitidrottande kvinnor och kommentarer om sina kroppar. Cirka 60 procent av de i en studie tillfrågade elitidrottande kvinnor har fått negativa kommentarer om sina kroppar av sina tränare. Det visar IOK:s senaste rapport.

– Jag har haft problem med knäna hela mitt liv. När jag berättade det på träningen sa en av tränarna: "Ja det är ju inte så konstigt, det är ju inte bara muskler du har gått upp". Efter träningen åkte jag hem från skolan och var helt förstörd, säger "Anna" som egentligen heter något annat.

"Anna" spelar handboll på elitnivå och är inte ensam om sin historia. Enligt den senaste rapporten om psykisk hälsa bland elitidrottare, från Internationella Olympiska Kommittén, så har 60 procent av alla elitidrottande kvinnor som svarade på enkäten fått negativa kommentarer om sina kroppar av en tränare.

Kommentarer av sina tränare

I studien som rapporten bygger på har 320 elitidrottande kvinnor mellan 17 och 30 år rapporterat in att de fått kommentarer av sina tränare som rör hur deras kroppar ser ut.

Ekot har låtit flera idrottsforskare och idrottspsykologer ta del av rapporten och ingen är förvånad över de höga siffrorna. Cecilia Åkesdotter är doktorand på Gymnastik- och idrottshögskolan, med fokus på psykisk ohälsa bland elitidrottare.
– Speciellt inom elitidrotten ligger man redan på gränsen. Man tränar väldigt hårt, man är noggrann med vad man äter, och får man då ytterligare kommentarer från tränare så kanske man fokuserar på sin kropp som inte är hjälpsamt för prestationen.

Brist på utbildning

En förklaring till varför den här typen av kommentarer förekommer är enligt Cecilia Åkesdotter på Gymnastik och Idrottshögskolan, bristen på utbildning bland tränare där många jobbar på ideell basis.
– Många tränare gör detta på ideell basis. Därför är det inte ekonomiskt incitament att gå en utbildning för du gör redan jobbet och inte så mycket betalt.

Peter Mattsson är elitidrottschef på Riksidrottsförbundet och är den som är ansvarig för vilken utbildning elitidrottstränare får.
– Ibland kan det finnas skäl att verkligen titta på viktfrågan och därmed också näringsintag och då gäller det att man gör det med rätt kunskap. Så att det inte uppfattas som en kommentar som bara har med utseende och vikt att göra.

Vad tar ni för ansvar i den här frågan?

– Vi kan inte ta ansvar för vad en enskild tränare gör, men vi kan utbilda Sveriges tränare till att bli bättre och mer kompetenta, säger Peter Mattsson på Riksidrottsförbundet.

Lyssna på inslaget i SR Ekot