Björn Ekblom uttalar sig om värmen och maraton i friidrotts-VM

Nyheten publicerad | 2019-10-02

Bild på Björn EkblomDeltagarna utsätter sig för stor fara när de deltar i långlopp som de under friidrotts-VM i Qatar. Värmen och den höga luftfuktigheten gör att risken för överhettning är stor, enligt fysiologiprofessor Björn Ekblom.
– Marginalen till döden är väldigt liten.

Friidrotts-VM i Doha har precis inletts, och redan har värmen och den höga luftfuktigheten skapat rubriker. Under damernas maraton bröt en tredjedel av deltagarna, och både herrarnas maratonlopp och 50 kilometer gång återstår, förutom de tävlingar som arrangeras på friidrottsarenan som har luftkonditionering.

Att anordna tävlingar under sådana här förhållanden är helt fel, säger Björn Ekblom professor emeritus i fysiolog vid Gymnastik- och idrottshögskolan, som själv sprungit 34 maratonlopp.

– Det är totalt oansvarigt av arrangören. Risken för överhettning är uppenbar och marginalen till döden är väldigt liten.

Vad är det som är farligt?

– Vid ett maratonlopp i normal temperatur, säg 18 grader, så går kroppstemperaturen upp mot 39 grader framåt målgången. Då är man mellan en och två grader från döden, eftersom kroppen har så små marginaler. När det är så varmt och fuktigt blir det svårare för kroppen att kylas ned och man blir ännu varmare.

Vad händer i kroppen när det blir så varmt?

– Först blir man snurrig i huvudet, om man då ändå fortsätter riskerar man cirkulationskollaps, njurkollaps och leverskador. Blodflödet fungerar inte som det ska och det kommer inte ut något blod till organen eller musklerna.

Borde deltagarna vägrat att springa?

– De utsätter sig frivilligt för fara, men det är ändå helt förståeligt att de ställer upp. Har man kämpat i flera år för ett VM är det svårt att sätta stopp när risken ökar. Felet finns högre upp i organisationen, säger Björn Ekblom, och menar att det finns en risk för dödsfall när tävlingarna fortsätter.

– Skulle någon dö ligger ansvaret på organisatören. I så fall tycker jag att en stämning för vållande till annans död vore på sin plats, eftersom men medvetet utsätter deltagarna för något farligt, säger han.

Sent på lördagskvällen avgörs 50 kilometer gång, för både damer och herrar. Klockan 22.30 svensk tid inleddes loppen, där Anatole Ibáñez tävlar för Sverige på herrsidan.

– Jag har lovat min fru att jag inte ska avlida under loppet, sa han på den svenska pressträffen inför loppet.

Läs artikeln på SvD