Vinnarna av Shines innovationstävling har anknytning till GIH

Nyheten publicerad | 2017-10-13

Emelie Johansson har gått hälsopedagogprogrammet vid GIH och vann tillsammans med Susanne Almström innovationstävlingen Shines första pris. De har initerat Fredagsfys Sverige som vill inspirera barn och ungdomar till mer rörelse och en sundare sockerkonsumtion. På andra plats kom Erik Stigell och Ulf Eriksson vars bidrag bestod av Gåbuss: app för vandrande skolbuss. Erik Stigell har varit doktorand vid GIH med professor Peter Schantz som handledare.

Bild på vinnarna av Shines innovationstävling
På bilden ses Emilie Johansson, minister Per Bolund och Susanna Almström.

– Ambitionen med vårt arbete är att ha inspirerande aktiviteter på skolor där vi bland annat samarbetar med fritidspedagogerna. Vi har även sockerskola där eleverna får lära sig mer hälsosamma alternativ som inte innehåller tillsatt socker. Att vinna detta pris öppnar upp dörrar för oss i vårt arbete, säger Emelie Johansson.

Två samhällsutmaningar

Årets två utmaningar har bestått av inkluderande innovation för fysisk aktivitet och stadsbyggnadsinnovation för fysisk aktivitet. Till årets tävling var det 52 tävlingsbidrag och av dessa valde juryn ut de två vinnande bidragen. Juryn består av tretton ledamöter där bland annat GIH:s rektor Karin Larsén ingår. GIH är även tillsammans med elva aktörer partner till tävlingen som syftar till att ett hållbart samhälle där människor inte sjuka på grund av otillräcklig fysisk aktivitet.

Motiveringen för Fredagsfys Sverige var att de för sin kreativa omtolkning av en svensk institution och med inkluderande effekter som har potential att få fler barn och unga i ökad rörelse. I kategorin inkluderande innovation för fysisk aktivitet, från fredagsmys till fredagsfys.

Priset i kategorin stadsbyggnation för fysisk aktivitet går till Gåbuss – app för vandrande skolbuss. Motiveringen för var att de för sin genomarbetade lösning, anpassad för svenska förhållanden, på hur barn och föräldrar kan organiseras i vardagstransporter för ökad fysisk aktivitet.

Det bidrag som vinner första pris får 70 000 kronor, uppmärksamhet och fortsatt stöd att realisera sin lösning, till exempel genom utbildning, coaching och affärsnätverk. Andra prisets vinnare får 50 000 kronor.

Pris av minister

Prisutdelningen ägde rum i samband med Samhällsbyggardagarna. Prisutdelare var finansmarknads- och konsumentminister Per Bylund och Isis Amer-Wåhlin, ordförande i nätverket Fysisk Aktivitet för Hållbara Samhällen, FAHS, som står bakom innovationstävlingen Shine.
– Idag rör sig sju av åtta ungdomar för lite och sitter för mycket. För att motverka stillasittandet har vi politiker utökat antalet timmar i idrott och hälsa, initierat en elcykelpremie, infört insatser för att öka aktiviteter under skoldagen och på fritiden och subventionerat cykelreparationer. Det är därför glädjande att vara med här där vi med hjälp av innovationer kan uppmuntra fler att röra på sig, säger Per Bolund.