Ulrika Tranaeus på IOC:s konferens i Monaco

Nyheten publicerad | 2017-04-03

Bild på Ulrika Tranaeus och Andreas Ivarsson Ulrika Tranaeus medverkade i en konferens arrangerad av internationella olympiska kommittén, IOC, om hur man kan förebygga skador och sjukdomar hos elitidrottare och amatörer. Ansvariga för denna återkommande konferens är IOC, bland annat representerade av IOC:s president Thomas Bach och prins Albert II, ordförande i Monacos olympiska kommitté.

Prinsen har medverkat i fem OS i bob och även IOC:s president Thomas Bach har varit elitaktiv och tog OS-guld i fäktning i det tyska herrlagets tävling i florett och blev världsmästare 1977.

Monaco mer centralt än Norge

Ulrika har deltagit i flera av dessa konferenser tidigare. De första ägde rum i Norge, men då IOC tog över och fler internationella aktörer ville delta ansågs Monaco ligga mer centralt.
– I år deltog 1 200 deltagare från hela världen och intresset för dessa frågor blir bara större. Konferenserna har tidigare hanterat mer fysiska ämnen inom idrottsskador, men har de senare åren även inkluderat sjukdomar och psykologiska perspektiv på att förebygga idrottsskador.

Mer fokus även på hjärnans roll

Under tre heldagar kunde deltagarna välja mellan att gå på närmare 60 olika parallella seminarier och workshops alla med inriktning mot prevention. Dessa handlade till exempel om skador inom skuldror och axlar, hjärtdöd, hamstring, menisk, tredje världens idrott, sociala medier, freestyle på skidor, hjärnskakningar, belastning, ljumskskador, ledarskap, överbelastning och hjärnans roll. En av dessa workshops ansvarade Ulrika Tranaeus och Andreas Ivarsson från Halmstads högskola för, som Ulrika forskat tillsammans med under många år.
– Till vår workshop kom cirka 70 personer där vi presenterade var forskningen står idag om de psykologiska riskfaktorerna för skador och hur dessa kan förebyggas. Det finns idag en handfull internationella forskare inom detta område där Andreas och jag är två av dem.

Var är tränarna?

Det som Ulrika saknade på konferensen var hur vi når tränarna.
– Vi vet väldigt mycket, men det är svårt att nå ut till elitidrottare! Många känner till att man kan förebygga skador och förstår att det är viktigt, men använder sig ändå inte av det trots viktiga och verksamma program. För att få effekt gäller det att nå de som befinner sig runt de aktiva, det vill säga fysioterapeuter, läkare, forskare, föräldrar och tränare. Här ska underlaget inte vara forskningsrapporter utan anpassat till målgruppen och lätt att använda och förstå. Kanske behövs ytterligare utbildning för att det ska bli en verklighetsanknytning, undrar Ulrika Tranaeus.

Mer information om konferensen