Påverkar skor löpningen?

Nyheten publicerad | 2017-06-09

Bild på Toni ArndtToni Arndt uttalar sig i tidningen Metro om val av skor inför löparsäsongen, men det finns egentligen bara en sak som betyder någonting – att de ska vara sköna att springa i.

I dag finns en hel uppsjö av löparskor på marknaden, men enligt Toni Arndt är det inte så krångligt att välja rätt.
– Det viktigaste är komforten i skon och att de känns bra. Det är väldigt bra om det finns möjlighet till ett löpband så att man kan testa. Skorna ska inte trycka någonstans och det ska kännas bra i foten, att man får lite stöd och inte halkar runt i dem. Men de ska heller inte vara för tighta för då belastar man på fel sätt.

Det kommer ofta nya råd och rön om vilken typ av skor man bör välja. Kort och gott kan man säga att marknaden är uppdelad i två läger – de som förespråkar minimalistiska skor, som ska efterlikna att springa barfota, och de som föredrar den traditionella skon med dämpning.

Minimalistisk sko populär

Den minimalistiska skon blev hypad efter boken "Born to run", som publicerades 2010. Författaren hävdar att människan genom hela sin evolution har sprungit barfota – och bör fortsätta med det. Men bara för att man sprang barfota förr betyder det inte att man borde göra det i dag, menar Toni Arndt.
– Det finns människor som även i dag springer barfota och det fungerar bra. Dock är det annorlunda här i västvärlden. Efter flera hundra år med stödjande skor är människor i vår del utav världen inte längre "byggda" för barfotalöpning. Det behövs en anpassning för att klara av det.

En annan löpteknik som belastar

Däremot vet man att barfotaskon leder till en annan löpteknik, en så kallad framfotalöpning, som innebär att man i högre grad belastar vadmuskeln, hälsenan och framfoten. Enligt Toni Arndt skulle det kunna vara en fördel för personer som har problem med knäleden att springa med minimalistiska skor, men det finns inga studier som bevisar det.
– Det är som sagt inte vetenskapligt bevisat men väl värt att testa, säger han.

Inget bevis för pronation

Traditionella löparskor har olika typer av stötdämpning som ska avlasta vadmuskeln, hälsenan och framfoten. De senaste åren har det talats mycket om pronation, alltså att du bör anpassa valet av sko efter vilken typ av löpsteg du har. Men Toni Arndt ratar teorin.
– Man har kommit fram till att det finns väldigt lite, eller inget, bevis som visar att stötdämpning eller pronationsskor har någon effekt mot skador. Det har tillverkare haft ganska stora problem med eftersom de har tagit fram sådana skor i flera år och nu kommer bevis på att det inte är så viktigt. Man kan välja en dämpad sko för att man helt enkelt tycker att det är skönt att springa i, men pronation är en naturlig del i löpning. Den ska finnas där. Visst finns det extrema fall, men om jag eller någon annan vanlig löpare bara pronerar lite mer, det är inga problem, säger han.

Då spelar det egentligen inte så stor roll vilka skor man köper så länge de känns sköna?
– Nej, men det är klart att man vill ha bra kvalitet så att de inte går sönder. Men det är ju en annan femma.

Måste dyra skor vara bättre än billiga?
– Nej, absolut inte. Men det är rimligt att tro att dyrare skor kan vara tillverkade av ett mer hållbart material. Men det är definitivt så att man betalar mycket för varumärken.

Ingen vetenskap vid tillverkning

Toni Arndt poängterar att branschen ofta går på intuition snarare än vetenskap när det kommer till komponenter i löparskor.
– Jag tycker att det som byggs in i skor ska vara vetenskapligt prövat. Jag förstår säljarna. Det är enkelt för dem att sälja in det här med pronation och dämpning, men man blir lite orolig när man hör dem ibland. När de pratar om argument som egentligen inte har någon vetenskap bakom sig.

Han efterlyser även mer forskning när det kommer till skillnaden mellan herrskor och damskor.
– I dag är i princip damskor bara i en mindre storlek och en annan färg. Lite mer forskning där skulle vara på sin plats för det är lite skillnad när det kommer till anatomin, säger han.

Tyvärr håller inte ens den ultimata löparskon för alltid. Men så länge skorna känns bra kan du fortsätta springa i dem, menar Toni Arndt.
– De blir ju slitna och stödet kan minska och de kan bli väldigt platta. Då är det naturligtvis dags att byta. Men om man inte känner någon stor skillnad kan man fortsätta springa i dem. Sen att de slutar se snygga ut är ju ett argument för många, säger han.