Susanne Johansson om övergrepp mot barn

Nyheten publicerad | 2017-03-27

2011 släppte höjdhopparen Patrik Sjöberg sin självbiografi där han berättar om förekomsten av sexuella relationer och övergrepp inom föreningsidrotten. Här beskriver han hur han själv blivit drabbad av sin tränare och styvfar Viljo Nousiainen. Den forskning som Susanne Johansson vid GIH tagit fram visar att drygt fem procent av de nuvarande eller tidigare aktiva idrottarna hade utsatts för sexuella övergrepp av sin tränare.

Susanne Johanssons avhandling om sexuella relationer och övergrepp inom idrotten ska lämnas in i dagarna och slutsatsen är beklämmande.
– Man har inte kommit så långt som man önskar. Jag har tittat på detta i några år nu och det är ingen större skillnad i termer av förändring.

Stora brister i de lokala föreningarna

Enligt Susanne Johansson är bristerna stora bland klubbarna på den lokala nivån.
– För det mesta arbetar man inte med frågan trots att alla tycker det är en viktig fråga. Det är sällan som det initieras utan att enstaka fall uppdagas. Att initiativet ligger i förebyggande syfte på olika nivåer är mindre vanligt. Det är lätt att inte göra någonting för de här sakerna syns oftast inte.

Rädsla är prata om problem

Susanne Johansson menar att rädslan att prata om problemen är ett stort hinder.
– Föreningar kan vara oroliga att skrämma i väg folk om man sätter i gång ett arbete mot sexuella övergrepp. Det är lättare att säga: Hos oss händer ingenting, här kan man känna sig lugn, säger Susanne Johansson.

Läs hela artikeln i Expressen