Pia Lundquist Wanneberg om hur idrotten ser på kvinnor

Nyheten publicerad | 2017-03-27

Bild på Pia Lundquist WannebergSexuella kommentarer och nedvärdering är en del av vardagen för kvinnor sportjournalister. Anna Kessel arbetar för The Guardian och The Observer fick nog och grundade "Women in Football" för att lyfta fram kvinnliga idrottare och för att sätta stopp för sexistiska kommentarer och påhopp.

Den moderna idrotten skapades under mitten av 1800-talet av män, för män. Pia Lundquist Wanneberg är docent på GIH och har forskat mycket i idrottshistoria. Hon menar att det fortfarande är norm att det skrivs mest om män då det kommer till idrott.
– Det finns tankefigurer som att kvinnor är vårdande, passiva och ömtåliga och män aktiva, karriärinriktade och starka. Detta uttrycks sedan exempelvis inom idrotten. Vi har inte kommit så långt som vi ibland vill tro, säger Pia.

Idrotten – precis som i övriga samhället

Precis som det finns sexism i resten av samhället förekommer det också inom idrott, menar Pia.
– Idrotten är ingen isolerad ö. Kanske blir sexismen tydligare där eftersom kroppen så tydligt står i centrum, säger hon.
På frågan om framtiden ser ljusare ut svarar Pia:
– Det beror på hur jämställdheten och kvinnosynen kommer att utvecklas. Om man ser till vad som sägs om kvinnor i sociala medier tycks det idag tvärtom gå bakåt.

Läs hela artikeln i Svenska Yle.