Mikael Mattsson om Stina Nilssons förutsättningar att vinna

Nyheten publicerad | 2017-01-09

Bild på Mikael MattssonMikael Mattsson vid GIH har uttalat sig i Aftonbladet om Stina Nilssons förutsättningar att lyckas inför den sista etappen i Tour de Ski i söndags. Loppet på tio kilometer avslutades med en mardrömslik klättring där norskan Heidi Weng var förhandstippad som vinnare. Stina Nilsson hade vunnit fyra av sex tävlingar och ledde inför den sista etappen med 19 sekunder.

Inför loppet har Mikael Mattsson jämfört de båda skidåkerskorna och kommit fram till att för Stina Nilsson "kostar" backen 42 liter syre mer än för Heidi Weng som borde ligga runt tre minuter före Stina. Mikael Mattssons uträkning utgår från att Stina väger 21 procent mer än Heidi, vilket är en fördel när det är platt då hon kan vinna spurter och åka snabbare utför. Nackdelen är vid uppförsbackar då man måste förflytta sin egen kroppsvikt, vilket blir mer slitsamt för Stina jämfört med Heidi.

Mer än två liter syre per minut uppför

Vid konditionsträning och prestation är det ju syreupptagning man ofta pratar om. Varje kcal kostar 0,2 liter syre, alltså totalt 42 liter mer syre och det är mer än två liter mer per minut uppför.
– Men det här är ju bara beräkningar, även om det också är baserat på tidigare år och det beror också på uppförsteknik och taktik. Kör man på för hårt och blir stum så kan man ju tappa hur mycket som helst och dessutom tillkommer psyke och hur hårt man kan pressa sig, säger Mikael Mattson.

Läs artikeln i Aftonbladet