Mikael Mattsson i ett inslag i Vetenskapsradion

Nyheten publicerad | 2017-09-26

Bild på Mikael MattssonI Vetenskapens värld från den 25 september var ett inslag om stretchning har en effekt eller inte. Här deltog Mikael Mattsson, fysiolog vid GIH, som forskar på hur kroppen reagerar.

Vad gäller stretchning – minskar det träningsvärken och ökar rörligheten? Mikael Mattsson är fysiolog och forskar vid GIH om hur kroppen reagerar. Är det bättre att stretcha efter att man tränat?
– Om du ska stretcha ska du lägga ner flera minuter på denna aktivitet. Den korta stretchning, som är den mest vanliga, har ingen effekt alls – inte ens på rörligheten, säger Mikael.

Minskas träningsvärken?

Men det borde rimligtvis minska träningsvärken?
– Många tror att stretchning minskar stelheten, men det som händer i kroppen är att våra smärtreceptorer tål mer och mer. Nästa gång man stretchar kan denna effekt försvunnit, säger Mikael.

Varför har vi då lärt oss att det är bra att stretcha om det inte har någon effekt?
– Det har funnits en inställning i vårt samhälle att göra allt i korta pass. En kort uppvärmning med instruktioner, kort träning och därefter lite tid för stretchning. Det här har ingen effekt... Vi vet ju alla att tre minuter träning inte ökar vår kondition, men många tror att detta fungerar vid stretchning, säger Mikael.

Länk till Vetenskapens värld