Kan du dricka dig starkare?

Nyheten publicerad | 2017-04-18

Bild på Marcus MobergMarcus Moberg uttalar sig i tidningen Friskispressen om energi- och funktionsdrycker. Vad är det i dem och har de någon effekt på träningen?

Enligt Marcus dracks det över 40 miljoner liter energi­dryck i Sverige förra året och förr menade man troligen sportdryck med avvägd mängd salt och kolhydrater som gav ny ork till uthållighets­idrottare. Dagens energidrycker säljs på burk, innehåller koffein i varierande mängd och kan drickas av vem som helst på jakt efter en pigghetskick i skolan, på jobbet eller före träningspasset.

Funktionsdrycker med tänkta effekter

De drycker som innehåller koffein plus ämnen med andra tänkta effekter, till exempel ökat fokus, förbättrad prestation eller minskad känslighet för mjölksyra, kan kategoriseras som funktionsdrycker.
– Det finns ett stort intresse för den här typen av drycker. Det hänger ihop med den träningstrend vi haft en tid. Folk som intresserar sig för träning och tillverkare ser en möjlighet att lyfta produkter som kopplas till det, säger Marcus Moberg, näringsfysiolog och forskare på GIH i Stockholm, som länge studerat effekter av ämnen i energi- och funktionsdrycker.
– Dryckerna kan säkert fylla en funktion för en del vid vissa tillfällen, för andra är det helt onödigt. Men med stark marknadsföring kan man skapa ett behov hos många, säger han.

Koffein och grenade aminosyror

Marcus pekar ut två ämnen som ofta förekommer i funktionsdrycker och där forskning kunnat visa en möjlig positiv inverkan för den som tränar – koffein och grenade aminosyror. Han konstaterar samtidigt att andra ämnen inte har någon bevisad effekt.
– Grönt te-extrakt kan låta spännande, men är nog mest med för att hotta till innehållsdeklarationen, säger han.
Koffein i stor dos kan ge negativa effekter, speciellt för barn och unga som väger mindre och inte är vana vid koffein. I övrigt tycker han inte att man behöver oroa sig allt för mycket för innehållet i burkarna.
– Att ständigt dricka funktionsdrycker kan leda till onödig överkonsumtion av vissa ämnen. Det är inget som är direkt skadligt, eventuellt kan det leda till övervikt på grund av högt kaloriintag, eller abstinenssymtom till följd av högt koffeinintag. Men om du inte gillar kaffe, och vill åt koffeinets uppiggande effekt, kan en dryck då och då fungera.

Läs hela artikeln i Friskispressen