Malin Åman i SVT Sportnytt om knäskador

Nyheten publicerad | 2017-04-24

Bild på Malin ÅmanHandbollen har störst andel skador av de stora lagsporterna, tjejerna är allra mest drabbade och bland skadorna dominerar knäskadorna. SVT Sport har tagit del av nya siffror från Malin Åman vid GIH som i samarbete med Folksam har tagit fram handbollens dystra statistik.

Enligt idrottsskadeforskaren Malin Åman på GIH i Stockholm finns det avgörande fysiska skillnader mellan könen, som gör att kvinnor har lättare att drabbas av knäskador.

– När vi får ett bredare bäcken finns det större risk att knät hamnar i en ofördelaktig vinkel. Våra knäleder ser lite annorlunda ut, säger Malin Åman. Hon förordar den så kallade "knäkontrollapp" som har utarbetats av Fotbollförbundet och menar att handbollen ligger efter på detta område, vilket understryks av att handbollen har tre gånger fler skador än fotbollen.
Här är det viktigt att hitta ett rörelsemönster som ska skydda att skada sig i framtiden.

Listan på landslagsspelare i handboll som har eller har haft knäskador är lång, så Emma Hawia Svensson är bara en i raden. Hemläxan för alla handbollsspelare är att se grundläggande styrketräning som en del av vardagen. Skuruspelaren kämpar med rehab, styrka och kondition nästan varje dag, och hoppas på att möjligen göra comeback för sitt Skuru till nästa säsong.

– Jag skulle aldrig spela om jag inte kunde komma upp på elitnivå och konkurrera om en landslagsplats, säger Emma Hawia Svensson om framtidsinriktningen.

Se inslaget från Sportnytt