Knäskador vanligast i fyra av fem populära lagidrotter

Nyheten publicerad | 2017-04-21

I fyra av fem populära lagidrotter dominerar knän som den mest skadade kroppsdelen med bestående besvär. Handbollsspelare löper störst risk att skada sig. Det visar en ny studie av Malin Åman, doktorand vid GIH, om akuta skador inom fotboll, innebandy, handboll, basket och ishockey. Studien är baserad på Folksams idrottsskadedatabas.

Risken att skadas är störst inom handboll som har flest akuta skador per 1 000 licensierade spelare och år. Lägst antal skador per 1 000 spelare har innebandy. Totalt har handboll även störst antal skador som leder till bestående besvär.
– Även om det finns variationer inom de fem idrotterna så är knän mest utsatta för skador som ger bestående besvär. Skadeförebyggande arbete på nationell nivå bör därför fokusera på framför allt knäskador. Det behövs även extra fokus på tand- och ögonskador inom handboll, innebandy och ishockey, säger Malin Åman, doktorand vid GIH och idrottsskadeforskare vid Folksam, ansvarig för studien som gjorts inom forskningssamarbetet.

Läs hela pressmeddelandet