Håkan Ericson föreläste inför tränarprogrammets studenter

Nyheten publicerad | 2017-03-02

Bild när Håkan Ericson föreläser för tränarprogrammets studenterNär Håkan Ericson, förbundskapten för U21-landslaget, höll en föreläsning för GIH:s tränarprogram var det fullsatt i lokalen. Han berättade om hur han lyckades ta fotbollslaget hela vägen till EM-guld.

Håkan Ericson gick på GIH tillsammans med bland andra Eric Hamrén, Pia Sundhage och Glenn Östh. För att samla de gamla studentkamraterna enades de om att arrangera en golftävling en gång per år.
– Nu har vi spelat golf tillsammans i 20 år och vi har fantastiskt roligt! Denna grupp människor har också gett mig tre-fyra jobb så det är viktigt att odla de kontakter som GIH ger...

Förtydliga och förenkla

– Vi lånar spelare under en kort period och för att lyckas insåg vi tidigt att vi var tvungna att förtydliga och förenkla spelidén. Här gäller det även att plocka ut spelare som inte är energitjuvar, lojala mot spelidén och har spetskompetens utan stora brister. Det gäller även att ta bort de som vill passa på att visa upp sig för Europas agenter som bevakar våra matcher.

Bild på Håkan EricsonBord visar inställning

För att få spelarna mentalt förberedda har Håkan tagit fram ett illustrativt bord som han kallar Spelarprestationer. Bordet har fem ben där det i varje ben står försvarsspel, defensivt omställning, fasta situationer, offensiv omställning och anfallsspel. På marken finns känsloladdade ord som trivsel, delaktighet, respekt, vilja, glädje, mental balans, ansvar, mål och fysiskt förberedda.
– Bordet ska både vara stabilt och stå på stadig grund. Om spelarna har detta i sig så är det lättare för laget att lyckas vinna!

Mer rättvis bild av framgången

Håkan Ericson är noga med att påpeka att han delar framgångarna med sitt ledarteam.
– Jag har under åren lärt mig att delegera så att varje person i teamet har en viktig funktion att fylla. Det medför att de är med hela resan och växer med uppgiften. Tillsammans med bra fotbollsspelare och "den gula väggen", det vill säga den svenska hejarklacken, ger detta en mer rättvis bild till våra segrar.

Bild på Håkan EricsonSkrev ett personligt brev

När Sverige mötte Turkiet i EM-kval fick motståndarna tidigt i matchen en straff och Sverige en spelare utvisad. Då valde Håkan tillsammans med spelarna att lägga om spelarnas roller på planen. Det slutade med att Sverige vann med 3-1...
– Då det skulle det dröja några veckor innan den viktiga matchen mot Frankrike beslöt jag mig för att skriva ett personligt brev till alla spelare där jag bad dem att komma väl förberedda till matchen och få in känslan att slå Frankrike. Själv var jag som coach helt övertygad om att vi vinner matchen om vi är smarta! De sms och mail jag fick får mig än i dag att rysa... Det visade sig att ungefär sex-sju spelare hade samma inställning som jag, vilket räcker för att det ska spilla över till de andra.

Tyvärr vann Sverige inte matchen mot Frankrike, men när nästa match skulle spelas valdes Halmstad. Den dagen regnade det under hela dagen och precis innan matchen skulle börja blev det ett strömavbrott.
– Fransmännen trodde vi hade iscensatt detta... Men de var nog lite sömniga inledningsvis, vilket bidrog till att vi gjorde mål i början av matchen som slutade med att vi vann med 4-1.

Filmer förbättrar spel

Men det ställs krav även på oss ledare. Själv frågar sig Håkan varför han gör det här?
– Svaret är att det är så kul! Att analysera, sätta mål, genomföra, utvärdera och ge feedback.
Efter matcher analyseras filmerna både i laget och individuellt. Här kan spelarna driva sin egen utveckling då de kan se hur många av sina passningar som var framgångsrika och hur de kan förbättra vissa spelsituationer.

– Inför matcherna gör vi "Som om-förberedelser". Det kan vara frågor som vi ser oss intervjun efteråt då vi vann med 3-0 eller hur vårt försvarsspel sett ut? Genom att få hjärnan att se bilder tror hjärnan att det redan har hänt, vilket påverkar oss positivt.

Bild på Håkan EricsonHade förberett straffar

I mötet mot Italien fick Sveriges U21-lag en mardrömsstart... En svensk spelare fick rött kort och Italien fick en straff. Vid underläge med ett mål lyckades laget ändå vinna med 2-1. Med tre poäng i bagaget skulle de möta England och sedan Portugal.

– Inför matchen mot Portugal hade vi i god tid innan förberett straffar. Jag frågade alla tilltänkta straffläggare personligen om de kan tänka sig att slå en straff och fick ett positivt svar från alla. När sedan matchen avslutades med straffar var vi väl förberedda till skillnad från Portugals coach som satt och skrev en lista innan straffspark...

När matchen var slut efter ordinarie speltid stod det lika. Sverige vann på straffar mot Portugal med 4-3.

I luften ovanför Stockholm mötte JAS-plan dem, hyllningstal av statsministern och i Kungsträdgården mötte tiotusentals personer U21-landslaget med hurrarop och svenska flaggor. Första guldet sedan 1948 var väl värt att firas...