GIH bidrar till säkra fjällturer

Nyheten publicerad | 2017-09-19

Bild på Kerstin StenbergKerstin Stenberg vid GIH har tillsammans med representanter från Naturvårdsverket, Fjällsäkerhetsrådet och Folkuniversitetet tagit fram undervisningsmaterial på webben om fjällkunskap till lärare i årskurs 7-9. Syftet med materialet är att öka kännedomen och kunskapen om hur det är att vistas i fjällen så att fler känner sig trygga – oavsett om det är på vintern eller på sommaren.
– Jag blev tillfrågad för några år sedan om jag ville vara med och idag känner jag en stor stolthet över hur bra resultatet har blivit, säger Kerstin Stenberg.

På webbplatsen friluftslivifjallen.se finns information om den svenska fjällkedjan, allemansrätt, djur och växter och skyddade områden i fjällen. Här finns även information om samer och renskötsel, hur man förbereder sig inför sin fjällvistelse, utrustning, snöskoteråkning, väder och leder på fjällen. I delen om fjällsäkerhet finns information om fjällräddningens syfte och hur de agerar, hur du ska agera om du får köldskador eller råkar ut för en lavin.
– Då många varje år går genom isen finns i denna del även iskunskap. Denna kunskap är väldigt viktig att ha med även för framtiden, säger Kerstin.

Pedagogisk webbplats

Det är lätt att hitta informationen på webbplatsen och här blandas texter med filmer på ett pedagogiskt och lättformulerat sätt. Förutom läsmaterial och undervisningsmaterial i powerpoint finns även praktiska övningar som att planera och hitta rätt eller bada i en isvak. Varje del avslutas med en quiz så att eleverna tillsammans med lärarna kan ta till sig kunskapen på ett lekfullt sätt.
– En stor fördel med materialet är att de kan användas av många olika ämnesansvariga i läraryrket som inom idrott och hälsa, historia, geografi, biologi och kemi, säger Kerstin.

Kopplad till Lgr-11

Läromedlet "Friluftsliv i fjällen" är ett webbaserat och kostnadsfritt undervisningsmaterial för högstadieelever. Det kan användas såväl i klassrummen för att ge eleverna grundläggande kunskaper om den svenska fjällkedjan och dess kulturhistoria som när klassen ska göra en tur i fjällen. Allt material går att koppla till läroplanen för grundskolan, Lgr-11, och kan även laddas ner i pdf för att skriva ut materialet.

Läs mer på www.friluftslivifjallen.se/

Läs mer om Kerstin Stenberg