Futebol dá força vann Årets Peppare

Nyheten publicerad | 2017-01-17

Bild på statyettenI samband med Idrottsgalan den 16 januari delade Prins Daniel ut priset Årets Peppare ut till Futebol dá força. Förutom äran får vinnaren en statyett som är skapad av Karin Mamma Andersson.

Vinnaren av Årets Peppare har fått följande motivering:
"Med engagemang, kunskap och stort hjärta peppar och inspirerar de över tusen unga tjejer runt om i Sverige. De skapar utrymme och möjligheter för tjejer att hitta sin rörelseglädje och därigenom stärka sin fysiska och psykiska hälsa. För sitt långsiktiga och hängivna arbete med barn och ungas hälsa tilldelas organisationen Futebol dá força Årets Peppare 2017. "

Grundaren tog emot priset

Futebol dá forças grundare Cecilia Andrén Nyström tog emot priset och var en väldigt lycklig vinnare.
– Det känns häftigt att efter tre år i Sverige få bekräftelse och uppmärksamhet för det fantastiska arbete som alla våra ledare gör runtom i landet. Nu hoppas vi att fler blir inspirerade till att skapa möjligheter för barn att hitta rörelseglädje.

– Organisationen är en värdig vinnare som månar om inkludering och allas möjlighet till fysisk aktivitetet och att utveckla rörelsekunnande, säger Britta Thedin Jacobsson, en av medlemmarna i juryn och doktor i idrottsvetenskap inriktning folkhälsa och fysisk aktivitet vid GIH.

Bild från Idrottsgalan

Från vänster Britta Thedin Jacobsson, Lina Axelsson Kihlblom, Alexander Hermansson, Stephan Wilson, Cecilia Andrén Nyström, Prins Daniel och Carolina Klüft.

Futebol dá Força är en organisation som utbildar kvinnliga ledare för att främja unga tjejers fysiska och psykiska hälsa genom fotbollen. Genom låga trösklar och genomarbetat ledarskap har de lyckats nå över tusen unga tjejer runt om i Sverige. Grunden handlar om att se varje individ och genom fotbollen och rörelseglädjen stärka den fysiska och psykiska hälsan. Futebol dá Força arbetar med att stärka såväl ledare och spelare som samhällen.

Visionen är ett aktivt och hälsosamt liv

GEN-PEPs vision är att alla barn och unga i Sverige ska ha möjlighet och vilja att leva ett aktivt och hälsosamt liv. En del av detta arbete handlar om att synliggöra och uppmärksamma dem som skapar förutsättningar för att så många barn och unga som möjligt ska få uppleva rörelseglädje, och därigenom inspirera andra. Det är därför som priset Årets Peppare har skapats.

De tre nomineringarna till vinnare av Årets Peppare 2017 var förutom Futebol dá força, läraren Tomas Andersson och spelet Pokemon Go.

Följande personer utgör juryn till Årets Peppare:

  • H.K.H Prins Daniel
  • Carolina Klüft, GEN-PEPs projektledare och före detta elitidrottare
  • Britta Thedin Jacobsson, doktor i idrottsvetenskap inriktning folkhälsa och fysisk aktivitet vid GIH
  • Alexander Hermansson, barnprogramledare, underhållare och tv-profil
  • Lina Axelsson Kihlblom, grundskolechef Haninge kommun och ledamot av 2015 års Skolkommission
  • Aron Andersson, äventyrare, föreläsare och inspiratör
  • Stephan Wilson, producent, programledare och barn- och sportprofil

GEN-PEP är en icke vinstdrivande organisation med visionen att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och vilja att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Initiativtagare är Kronprinsessparet, bakom initiativet står ledande svenska företag, stiftelser och ideella organisationer. GIH är en av GEN-PEPs kunskapspartner.

Läs mer om GEN-PEP på GIH:s webbplats