Elin Ekblom Bak i Vetenskapsstudion

Nyheten publicerad | 2017-09-26

Bild på Elin Ekblom BakI Vetenskapens värld från den 25 september var Elin Ekblom Bak med i studion och fick frågor om hur viktig vardagsmotionen verkligen är.

Det ger mycket att ta trappor i stället för rulltrappor eller hiss eller om du cyklar till arbetet. Framför allt med tanke på all den tid vi i dag är stillasittande – både i skolan och på våra arbeten, säger hon. Dessutom är det väldigt få som når upp till de rekommendationerna om hur mycket man ska träna.

En minuts träning ger effekt

I en studie mättes hur stor påverkan kondition och motion har på det metabola syndromet, vilket har en stark koppling till hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.
Här visade det sig att om man rörde sig under en minut har det effekt på kroppen. Om man rör sig så pass att man blir andfådd under en, tio eller trettio minuter ökar effekten, säger Elin.

Vardagsmotionen vinner i längden

Är det bäst att gå en timme per dag eller springa två gånger i veckan?
Forskning visar att den regelbundna låg-, medel- eller högintensiva träning är bättre än att aktivera sig på ett enda pass. Den bästa aktiviteten är ändå den du tycker om att göra varje dag, vecka, månad och år i resten av ditt liv, säger Elin. Ordet träning kan dock hos en del personer få negativa reaktioner, men det lilla man rör sig i vardagen behöver inte tänka som träning, utan den rörelse som utförs är den som kroppen är tänkt att göra. Kroppen bryr sig om du rör dig på ett gym eller i organiserat form. Här gäller det att inte bry sig om vad man gör utan att det blir gjort!

Gör det du tycker är kul!

Finns det risk för att bli stressad av allt som är så bra att röra på sig hela tiden och inte har tid att röra på sig?
Viktigaste för att det blir av är att det finns lust att göra det! Blicka in i ditt liv och blir det ett måste är det inte roligt, men om det är något du vill göra och tycker är kul. Om det är att gå ut och dansa med kompisar är det ett fantastiskt träningspass. Om det är att gå ut i trädgården så brukar det vara ganska länge eller leka med barn eller barnbarnen.

Länk till Vetenskapens värld