Björn Ekblom uttalar sig om Zlatans fysik och ålder

Nyheten publicerad | 2017-02-28

Bild på Björn EkblomBjörn Ekblom, professor i fysiologi vid Gymnastik- och idrottshögskolan, uttalar sig i P1 Morgon om hur unik Zlatan är rent fysiologiskt trots sin ålder. Superlativen haglade i helgen när Zlatan Ibrahimovic medförde att Manchester United vann en av de stora cuperna i engelska fotbollsligan med 3-2. Zlatan gjorde två av målen varav det tredje avgjorde matchen.

Men hur stor är Zlatan?

– Jag är inte förvånad. Om man tittar på det som gör en bra forward så är inte åldern ett problem, som till exempel kognitionen, det vill säga att sätta sig i rätt position i spelet och förutsäga vad som ska hända. Det har Zlatan haft i hela sitt liv. Han gör inte grovjobbet utan lallar omkring, men han gör de avgörande målen, säger Björn Ekblom.

Ju äldre en idrottare blir mer påverkas fysiken som till exempel minskad syreupptagning med några procent per år.

– Zlatan är dock inte beroende av detta då han spelar med spelintelligens, men däremot kan han få problem med sin motivation. Här gäller det att motivera sig själv att träna, spela och bygga upp sin kropp. Dessutom finns en stor risk att han skadar sig då inte är lika snabb att parera som tidigare, säger Björn Ekblom.

Länk till radioinslaget i P1 Morgon