Resultat från gentester är mindre än en procent

Nyheten publicerad | 2016-05-27

Mikael Mattsson uttalar sig i nyheterna om att resultat från gentester är mindre än en procent och de säljs enbart för att tjäna pengar.

Anders Szalkai, före detta GIH-student och maratonlöpare, har testat sina gener för att få veta vilken träning han är mest lämpad för. De tre gentesternas resultat visar att hans kropp är bäst lämpad för explosiv träning och sprintdistans... Det som inte framkommer tydligt från gentesternas marknadsföring är att resultaten från testerna är mindre än en procent. GIH:s forskare Mikael Mattsson är kritisk till dessa tester:

– Det är egentligen bara till för att tjäna pengar. De säljer produkter som är vetenskapligt sant där genvarianter spelar roll, men de överdriver effekten. Trots att de vet att resultaten är under en procent så får de oss att tro att dessa resultat spelar all roll.

Mikael Mattssons rekommendation är att istället för att låta olika gentesters resultat upplysa dig om vilken träning du mest är lämpad för ska du utföra den träning du svarar bäst på...

Lyssna på inslaget från Rapport och skrolla in drygt nio minuter in i sändningen.