Örjan Ekblom uttalar sig om att fler chefer tränar sin psykiska hälsa

Nyheten publicerad | 2016-09-19

Bild på Örjan EkblomÖver hälften av Sveriges chefer tränar sin psykiska hälsa, nio av tio tränar fysiskt minst en gång i veckan och de uppger att de blir bättre chefer på köpet.
– Att så många chefer vill träna "psyket" är ett tecken på att de är stressade, men när stressen blir alltför långvarig ökar risken för depression. Då är fysisk träning minst lika effektivt som kbt eller annan standardbehandling, säger Örjan Ekblom.

Uppgifterna kommer från tidningen Chefs träningsundersökning där det framgår att mer än hälften av de totalt 2 984 personer uppger att de tränar sin psykiska hälsa. En tredjedel lägger mer än två timmar i veckan på det och de vanligaste formerna är kontemplativa former av yoga, meditation, avslappningsövningar och mindfulness. Även de chefer som utövar fysisk träning ökar och nio av tio chefer uppger att de blir en bättre chef av såväl fysisk som psykisk träning.

– Välgjorda studier visar att konditionsträning ger påtagliga effekter på inlärning, koncentration, stresstålighet med mera som är jätteviktiga egenskaper för chefer, säger Örjan Ekblom.

Läs hela artikeln i tidningen Chef