Örjan Ekblom om varför tonåringar bör röra på sig

Nyheten publicerad | 2016-11-02

Bild på Örjan EkblomÖrjan Ekblom, docent vid GIH, har Örjan tillsammans med en expertgrupp tagit fram nationella rekommendationer för hur mycket barn och ungdomar bör röra på sig då svenska barn rör sig mindre än vad många andra europeiska barn gör.
– Det handlar om en timmes fysisk aktivitet om dagen där intensiteten ska vara så att man blir lite andfådd och varm. Det behöver inte vara en timme på raken, men inte heller kortare än tio minuter och det kan handla om allt från vanlig lek till trampolinhopp och Pokemon-jakt, säger Örjan.

Dessutom rekommenderas en timmes hårdare träning tre gånger i veckan och aktiviteten kan vara styrke-, intervall- och konditionsträning.

I artikeln i DN finns också förslag till tonårsföräldrar om hur man får tonåringar att börja röra på sig, oavsett om det är i grupp eller ensam. Här finns appar inom dans, styrketräning, cykel och yoga men även olika varianter där man kan bli jagad av zombies. Förutom att träning har blivit mode visar studier att de som tränar regelbundet också har bättre studieresultat, har bättre självförtroende och mår bättre rent allmänt.

Läs hela artikeln i Dagens Nyheter