Mikael Mattsson testar aktivitetsarmband i SVT Plus

Nyheten publicerad | 2016-10-11

Bild på Mikael MattssonMikael Mattsson har utvärderat fem aktivitetsarmbanden i tv-programmet Puls. Alla fem kostade mellan 1 400 och 2 000 kronor och syftet med testet var att utvärdera armbandens tillförlitlighet. Förutom testet som genomfördes på GIH så testade även fyra fritidsmotionärer under en månad de fem olika armbanden.

Armbanden mäter aktivitet, puls, kaloriförbrukning och sömn, men resultaten kan påverkas beroende av längd, vikt, kondition och hudfärg. Skillnaden mellan ett aktivitetsarmband och en pulsklocka är att en pulsklocka kräver även ett bröstband och kanske en gps. I aktivitetsarmbandet finns redan all denna utrustning.

Tio testade fem klockor

På GIH fick tio testpersoner testa de olika armbanden medan de promenerade i åtta minuter, satt stilla i fem minuter och joggade i fem minuter. Deras längd, vikt och ålder programmerades in i apparna och aktiviteterna utfördes på ett löpband där de i en utandningsmask kunde mäta hur mycket syre och energi de gjorde av med. De hade även en pulsklocka med ett traditionellt pulsband som mätte den elektriska signalen i hjärtat.

Resultaten visar att Jawbone tyvärr gick sönder innan testerna var klara, men de resterande var likvärdiga.

– Armbanden var bäst på att mäta steg, snittfelen för att mäta puls, gång och löpning var mellan fem och tio procent. Det som var svårast att mäta var energiförbrukningen där felen i snitt låg på 50 procent och där överskattningarna kunde vara flera 100 procent vid lågintensiva aktiviteterna, säger Mikael Mattsson.

Dessa resultat kan vara förödande om man till exempel försöker gå ner i vikt.

– Om man litar för mycket på de här siffrorna så kanske man äter 50 procent mer än man borde för att armbandet säger att man gjort av med 50 procent mer energi än man faktiskt gjort av med, säger han.

Köp klocka efter behov 

Mikael rekommenderar att du innan du köper ett aktivitetsarmband funderar på vad du ska ha den till.
– Om du är intresserad av att träna är det bästa alternativet en pulsklocka med ett bröstband. Däremot är klockor behändiga att ha på sig hela tiden och ger en bra fingervisning på hur mycket man rör sig.

De motionärer som provade de fem armbanden var eniga att Jawbone var svår att hantera, displayen var svårbegriplig och batteritiden dålig. Den de var mest nöjd med var Garmin som var mest användarvänlig och hade en enkel armatur som visar puls, sträcka, hastighet och tid. Viktigt att komma ihåg är att armband är svåra att använda om man simmar eller cyklar...