Mikael Mattsson om de hetaste träningstrenderna

Nyheten publicerad | 2016-09-23

Bild på Mikael MattsonHetaste träningstrenden just nu är att mäta och utvärdera sin träning. Med hjälp av bärbar teknik som aktivitetsarmband, gps-enheter och smarta klockor kontrollerar många sin träning både före, under och efter passet.

En annan teknik som fått många människor att röra på sig i sommar är mobilspelet Pokémon Go.
– I Sverige är det en väldigt liten del av befolkningen som tränar och fördelen med spelträning är att den rör en målgrupp som annars inte väljer att träna. Om en stor del av befolkningen spelar spelet, blir det viktigare för folkhälsan än någon annan träningstrend, säger Mikael Mattsson.

Kombinerar träning med upplevelser

De flesta träningstrender kommer från USA, men swimrun, en konditionsträningsform där man växlar mellan att springa och simma, började bli trendigt för några år sedan i Sverige och är en trend som spridits över hela världen ofta i flera timmar.
– Träningsformen är inte så organiserad som triathlon. När sporten började var tävlingarna mellan 9 och 12 timmar långa, i dag finns det betydligt kortare lopp, säger Mikael Mattsson. 

Tidigare sprang många löpare Stockholmsmaran år efter år, men nu kombineras träningsintresset med resor.
– Man reser till andra städer och länder för att delta i nya lopp. Ur ett folkhälsoperspektiv är det bättre att träna för olika lopp istället för att delta i samma tävlingar år efter år.

Läs hela artikeln i tidningen Inrikes