Hur tillförlitliga är aktivitetsarmbanden?

Nyheten publicerad | 2016-10-21

Bild på Örjan EkblomÖrjan Ekblom, docent vid GIH, menar att aktivitetsarmband och träningsklockor som mäter pulsen inte är särskilt tillförlitliga och man kan lika gärna kan gissa pulsen själv:
– Flera av aktivitetsarmbandet mäter dåligt, att döma av den amerikanska studien, och det är framför allt två av storsäljarna, som ligger 30-40 pulsslag fel i resultatet.

För två år sedan utsågs aktivitetsarmbandet till årets julklapp av Handelns utredningsinstitut, men enligt en amerikansk studie är flera av de populäraste armbanden opålitliga och rent av farliga,

Träningens intensitet påverkade tillförlitligheten

I studien fick 50 fysiskt friska män och kvinnor springa på ett löpband med aktivitetsarmband från fyra av de största tillverkarna. Deltagarna var kopplade till en EKG-mätare som mäter hjärtrytmen. Testerna genomfördes med fem olika hastigheter och tre olika längder på viloperioderna efter träningen. Forskarna konstaterade att i takt med att träningens intensitet ökade så minskade tillförlitligheten i armbandens pulsmätning. En orsak till det kan vara att deltagarna vid högre intensitet pendlade kraftigare med armarna, vilket gjorde att armbandet gled mer upp och ner längs handleden. Det medförde att sensorerna tappade kontakten med huden och mätte sämre.

Farliga armband?

I de fall när mätaren visar lägre puls än verkligheten anser forskarna att det finns en hälsorisk. Framförallt för människor med hjärtproblem, som förlitar sig på utrustning som mäter pulsen. I studien skriver forskarna att det är viktigt att kontrollera så att personer i den här gruppen använder sig av pålitlig utrustning.

Örjan Ekblom håller inte med de amerikanska forskarna att armbanden kan vara direkt farlig.
– De är vare sig fantastiska eller farliga. Det blir inte särskilt användbart i vilket fall. Men är man frisk i

Läs hela artikeln i Göteborgs-Posten