Göran Kenttä stöttade simlandslaget i Rio

Nyheten publicerad | 2016-09-13

De olympiska spelen äger rum vart fjärde år och under 2016 var det Rio de Janeiro som stod värd. Sommar-OS är i det största återkommande idrottsevenemanget i världen och enligt Göran Kenttä ett härligt spektakel med över 10 500 människor från hela världen som samlas under några veckor för att prestera sitt bästa. Organisationen bakom ett sådant här stort arrangemang är minutiöst. Göran Kenttäs medverkan i OS i Rio de Janeiro var att fungera som ett idrottspsykologiskt stöd till det svenska simlandslaget.

– Jag har varit med simmarna på mästerskap sedan 2013 och anslöt den här gången till simmarnas pre-camp i Rio ungefär en vecka innan tävlingarna började. Under en pre-camp handlar det mesta om att finslipa på formen och de sista förberedelserna, vilket ofta omfattar mentala förberedelser. Syftet med att jag var med innan själva tävlingarna var för att stötta både simmarna och ledarna i de sista förberedelserna.

Vid själva tävlingarna hade Göran Kenttä regelbundna och enskilda samtal med simmarna.
– Innan loppet går vi tillsammans igenom strategin och efteråt diskuterade vi det som hänt. Under ett OS finns det alltid en önskan och en förhoppning om att prestera sitt bästa och reaktionerna efter tävlingarna kan vara både de som upplever lycka och de som känner stor sorg.

Idrott är politik

Ett exempel på att idrott är politik är de olympiska vinterspelen i Sotji 2014 där många trodde att HBTQ skulle bli en het fråga, men ockupationen av Ukraina tog över medieutrymmet. Även inför detta OS var det mycket fokus på terrorhot och det var många beväpnade vakter, men OS dominerades i stället av dopingdiskussioner och om ryska deltagare skulle delta eller inte.
– Många ryska deltagare fick inte klartecken om de fick delta eller inte förrän väldigt sent, vilket påverkade inte bara de ryska idrottarna utan även konkurrenter och deltagare från andra länder.

Satsning på lagkapp

Under olika mästerskap som EM och VM har Göran Kenttä varit engagerad av Simförbundet för att stötta ledningsteamet runt landslaget.
– Min insats har bestått av att bidra till ett hållbart ledarskap som skapar förutsättningar för att prestera maximalt under höga krav. Det kan till exempel handla om att vid samlingar ge feedback och återkopplingar till ledarna på teman som handlar om att ta hand om sin egen återhämtning och sitt eget välbefinnande.

Göran har även varit ett stöd för Simförbundets förbundskapten Ulrika Sandmark med hennes satsning på lagkappen för de kvinnliga simmarna. I VM 2015 tog de två silver och i OS i Rio de Janeiro blev det två femteplatser.
– Syftet med denna lagsatsning är att visa att det går att prestera i lag och konkurrera på högsta nivån, vilket bidrar till att skapa en bättre stämning i laget, både inför, under och efter tävlingarna.

Nationell elitsatsning

Göran har även sedan starten funnits med som ett stöd till den grupp som ska leda den nationella elitidrottssatsningen, NEC, i Eriksdalshallen på Södermalm i Stockholm.
– Förutom ett antal utplockade simmar har två tränare varit anställda vid NED nämligen Carl Jenner, Sarah Sjöströms tränare, då han arbetat som simtränare sedan 1985. Den andre är Andrei Vorontov som bland annat har varit rysk förbundskapten för de ryska landslaget. Syftet med denna sammansättning är att de tillsammans kan driva en verksamhet som optimalt ska utveckla svenska simmares prestationer.