Erik Hemmingsson uttalar sig om tonåringars levnadsvanor

Nyheten publicerad | 2016-11-17

Bild på Erik HemmingssonPå Livsmedelsverket pågår en undersökning som ska mäta tonåringars mat- och aktivitetsnivå. Totalt ingår 3 000 ungdomar som under tre dagar ska ange vad de äter och hur mycket de sover.

Hälften av dessa ungdomar ska även ge blod och urin för att mäta näring, mineraler och vitaminer samt föroreningar.

Erik Hemmingsson är forskare vid GIH och medverkade i Aktuellt den 16 november med anledning av denna studie.

Hur mår tonåringar?

– Vi vet att mat och konditionen inte är optimala, men det är framför allt den psykiska ohälsan som är alarmerande. Därför är det bra att det görs undersökningar så att vi vet vilken strategi vi ska ta hänsyn till, men redan idag vet vi tillräckligt mycket för att veta att allt inte står rätt till! Våra ungdomar tillbringar sin mesta tid i skolan och behöver äta skollunchen för att få i sig tillräckligt med näring. Om de dessutom rör på sig motverkar det den psykiska ohälsan, säger Erik Hemmingsson och fortsätter.

– Om tonåringar rör sig mer finns det vetenskapliga bevis för att de presterar bättre i skolan, sover bättre och tiden framför skärmarna minskar.

– Mat är ett stort problem i puberteten då de samtidigt växer. Här är det bra om familjen har gemensamma måltider och äter tillsammans. Många tonåringar slarvar dessutom med frukostar och får inte i sig den näring de behöver för att prestera i skolan. Om de dessutom börjar första lektionen med ett prov hamnar de lätt i en negativ spiral.