Minnesstund för Maria Bate

Nyheten publicerad | 2014-03-18

Bild från minnesstunden för Maria Bate

Tända ljus och en stämningsfull stund för att minnas Maria Bate.

Johanna Torbjörnsdotter, student på GIH, inledde minnesstunden med att sjunga "Tears in heaven" av Eric Clapton. Karin Henriksson-Larsén berättade om sitt första möte med Maria då Karin började på GIH. Intrycket var att Maria var en person som sa vad hon tyckte, hon hade rättspatos och var en speciell person. Maria var även modig och flyttade till England där hon gifte sig och fick två underbara döttrar. Karin minns speciellt det samtal de hade hemma hos Maria bara några veckor innan hon gick bort. De satt i en och halv timme och pratade om både det ena och det andra.

Marjan Pontén berättade om sin speciella relation med Maria då hon varje dag gav Maria en spruta. Maria var väldigt nöjd med Marjans insats och berömde henne och berättade även för sjuksköterskorna på vårdcentralen att Marjan var mycket bättre än dem. Detta var, enligt Marjan, Marias sätt att vara – rak, ärlig, klok och som alltid stod för sina åsikter. De utvecklade en speciell vänskap där Maria blev som en storasyster för Marjan. Idag berättade Marjan att hon känner en stor saknad, men även en lättnad över att hon inte längre har ont. När hon satt i soffan med sin äldsta dotter, som också kände Maria väl, så frågade Marjan var dottern tror att Maria finns nu? Då svarade dottern: Hon finns alltid i ditt hjärta, mamma.

I Caroline Hägglöfs tal berättade hon hur Maria på den senaste tiden strålade då hon berättade att hon blivit mormor och att hennes dotter Annika hade gift sig. Hon upplevde mycket glädje i slutet av sitt liv. Caroline liknar Maria vid några av Astrid Lindgrens figurer och såg en blandning av Pippi Långstrump, Lotta på Bråkmakargatan och Madicken i henne. Maria vågade alltid säga det många av oss tänkte och hon har säkert banat väg för många cancersjuka patienter då Maria säkert även på Radiumhemmet berättade vad hon tyckte om vården. Caroline avslutade med att säga att Maria hade ett stort hjärta, var alltid omtänksam, nyfiken, att hon nu slipper hosta och att hon är en av de snyggaste – där hon nu är...

Eva Andersson avslutade med att tillsammans med GIH:s medarbetare sjunga en traditionell folkvisa.