Gustav Olsson i Vetenskapsradion om Eurobarometern

Nyheten publicerad | 2014-03-31

Gustav Olsson, doktorand på GIH, blev intervjuad i Vetenskapsradion i fredags om den EU-mätning som visar att svenskar rör på sig mest i hela Europa. Resultatet visar att 70 procent av svenskarna rör på sig regelbundet att jämföras med 11 procent av bulgarerna. Sammanlagt deltog 27 000 personer från 28 länder i studien och syftet med undersökningen är att få fler att vilja röra på sig

Eurobarometern innehöll standardiserade frågor och följdes upp av besök hemma hos folk för att kunna ställa följdfrågor. ­Enligt Gustav Olsson är träning och motion är lättare att komma ihåg då det skiljer sig åt jämfört med övriga vardagssysslor.

I denna mätning undersöktes även den stillasittande delen där även Sverige låg i topp.

– Vi är duktiga på att motionera och att sitta still, vilket i sig är en nyhet, säger Gustav Olsson. De mätningar vi gör innebär sysslor som när vi står vid diskbänken, arbetar i trädgården och motionerar eller idrottar men sedan sitter vi ner på jobbet mestadel, vilket  äter upp en stor del av statistiken.

Folkhälsa – idrottar lite sitter mindre på sitt arbete? Rör på sig sammanlagt lika mycket

I vetenskapen delas aktiviteten in i olika delar som intensiv, medel och ingen aktivitet. Vad gäller intensiva är träningar som gäller, medel innebär att man står upp, tar en rask promenad eller bär en matkasse. Det stillasittande innebär dock ingen aktivitet allt, men alla typer av aktivitet bildar en helhetsbild och bidrar till om en person har ett hälsofrämjande beteende eller skadligt.

Men går det att flytta ett vinnande koncept till ett annat land eller region?

– Det är inte så enkelt som man kan tro för hur vi rör på oss styrs av kulturen, det sociala och var vi bor, säger Gustav Olsson. Men nordeuropeiska länders motionsvanor kan implementeras för att hitta egna lösningar. Här gäller dock att både prova och att göra uppföljningsmätningar, men man ska inte förvänta sig att de ska fungera.

I LIV-studien 2013 som just nu genomförs på GIH mäts 2 000 personer från olika delar av Sverige. Dessa får både svara på frågor, genomföra olika konditionstester och genomgå en hälsoundersökning. De får även en rörelsemätare som möter hur mycket vi rör oss.
– Dessa mätningar räcker för att ge ett säkrare resultat vad gäller att även mäta hög-, medel-  och lågintensiva aktiviteter, säger Gustav Olsson.

 

Lyssna på hela intervjun från fredagens Vetenskapsradion.