Första steget - ett nytt hälsosamarbete

Nyheten publicerad | 2011-05-02

Den 15 maj är det premiär för TV4-Gruppens, Riksidrottsförbundets (RF) och Gymnastik- och idrottshögskolans (GIH) nya hälsosatsning Första steget. Med program i TV4:s Nyhetsmorgon tre gånger i veckan, en gemensam webbsatsning och tre stora löparfester för hela familjen i Stockholm, Falun och Växjö är målet klart – att få svenskarna att röra på sig mer, hjälpa dem att komma igång med träningen och därmed bidra till ett hälsosammare Sverige.

Söndagen den 15 maj är det premiär för Första steget, ett program som sänds i Nyhetsmorgon varje söndag, måndag och tisdag under hela sommaren och har TV4:s hälsoambassadörer Tilde de Paula och Kristin Kaspersen som frontfigurer.

Följ Första steget på TV4 Play

Första steget är också namnet på ett nytt hälsosamarbete mellan TV4-Gruppen, Riksidrottsförbundet (RF) och Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH), med målet att få svenska folket att röra på sig mer.

- Första steget är ett viktigt försök att bidra till ett mer hälsosamt och aktivt Sverige. Genom GIH:s kunskap och expertis, RF:s roll och förankring i idrottens föreningsliv runt om i landet och TV4:s inspirationsförmåga och genomslag tror vi att vi har en god chans att lyckas med det, och att på ett kul och bra sätt hjälpa alla som har lite svårt att komma igång med träningen, säger TV4-Gruppens konceptchef Håkan Rossberg.

Måndagar och tisdagar tipsar Första steget om all enkel och effektiv vardagsmotion som kan göra livet lättare och hälsosammare och på söndagarna följer Tilde och Kristin tre kända profiler som ska komma i form. Kristin provar olika idrotter och dessutom avslöjar välkända svenskar sina bästa hälso- och träningstips. Varje Nyhetsmorgon söndag avslutas dessutom med direktsänd massträning på Gärdet i Stockholm under ledning av hälso- och träningscoachen Oscar Jöback.

Första steget pågår hela sommaren och avslutas under sensommaren med tre stora löpar- och folkfester för hela familjen i Växjö, Falun och Stockholm, där både elitlöpare, motionärer och barn kan delta. Där bjuds också på musik, underhållning och möjlighet att prova på olika idrotter – allt för att fler ska bli intresserade av att börja idrotta.

- Varje dag, året om, deltar 150 000 barn och ungdomar i någon form av aktivitet i landets 20 000 idrottsföreningar. Tack vare våra idrottsföreningar kan alla, unga som gamla, röra sig, ha roligt och må bra. Forskningen visar att fysisk aktivitet gör oss gladare och friskare. Därför hoppas vi att många, som kanske ännu inte kommit i kontakt med någon av våra idrotter, tar chansen att ta ”första steget”. Eller att någon som kanske redan är aktiv vill prova något nytt, säger Erik Strand, generalsekretare på Riksidrottsförbundet.

-I Sverige har vi en lång tradition av att röra på oss, men på senare år har vi som i resten av världen minskat vår fysiska aktivitet, börjat äta mer än vi behöver och ökar därför i vikt, samtidigt som risken för sjukdomar ökar kraftigt. Att röra på sig är en stark medicin som motverkar detta och får oss att må bra på alla vis, och därför är ”första steget” viktigt att ta för ett hälsosammare liv, säger Gymnastik- och idrottshögskolans rektor Karin Henriksson-Larsén.

Första steget har redan ett flertal sponsorer kopplade till satsningen. Utöver sponsorskap av programsatsningen kommer sponsorerna också att finnas närvarande på webbsatsningen forstasteget.se, vid de tre löparfesterna och i en ny sektion i Expressens GI & Hälsa-bilaga.

---------------------------------------

TV4-Gruppen har levererat engagerande nyheter, storslagen underhållning med bredd och kvalitet, direktsänd sport och högklassigt drama till svenska folket i två årtionden. TV4-Gruppen består, utöver huvudkanalen TV4, av 40 tv-kanaler i hela Norden, inom både fri-tv, mini-pay- och premiumområdet, där Canal+ är Nordens ledande betal-tv-operatör. TV4-Gruppen har också 25 lokal-tv-stationer och en mängd andra tjänster på nätet, i mobilen och on demand, bland annat TV4 Play, som samlar rörligt material från TV4-Gruppens kanaler. För mer information, se tv4gruppen.se.

Riksidrottsförbundet (RF) är den svenska idrottsrörelsens paraplyorganisation. RF:s främsta uppgift är att företräda och stödja idrotten samt leda utvecklingen av för idrotten strategiskt viktiga frågor.

I RF:s organisation ingår 70 specialidrottsförbund och deras ca 20 000 idrottsföreningar, 21 distriktsförbund vilka regionalt fungerar som RF:s förlängda arm samt Bosön (RF:s utvecklingscentrum). För mer information, se rf.se.

Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) är Sveriges enda fristående fackhögskola och kunskapscentrum för området idrott, fysisk aktivitet och hälsa. GIH utbildar lärare i idrott och hälsa, hälsopedagoger och tränare. GIH har ett stort kontaktnät, mångårig utbildnings- och forskningstradition samt ett utvecklat samarbete med lärosäten i omgivningen och idrottens olika organisationer. GIH har ett 100-tal anställda och cirka 800 studenter. 2011 startar GIH:s egen forskarutbildning i idrottsvetenskap, 2012 står vår nybyggnation klar och 2013 firar vi 200-års-jubileum. Läs mer på gih.se.

Presskontakt:

  • TV4-Gruppen: Magnus Törnblom, ansvarig företagsinformation, 070-266 27 12, magnus.tornblom@tv4.se.
  • Riksidrottsförbundet: Erik Strand, generalsekreterare, 073-392 98 00, erik.strand@rf.se, Camilla Hagman, marknadschef, 070-666 62 25, camilla.hagman@rf.se.
  • Gymnastik- och idrottshögskolan: Karin Henriksson-Larsén, rektor, 072- 200 07 39, karin.henrikssonlarsen@gih.se.