Aktiva män och kvinnor sökes till studie om de nya superskorna. Du kan söka om du är mellan 18 och 45 år, springer minst 30 kilometer per vecka och inte haft höft-, knä- eller fotskada de senaste sex månaderna.
Vad handlar studien om
De senaste åren har ett flertal nya världsrekord slagits inom olika löpdistansgrenar och troligtvis är orsaken de nya superskorna Advanced footwear technology, AFT. En anledning kan vara individuella skillnader mellan löpare och orsaken till detta är fortfarande oklar. En möjlig förklaring kan vara individuella skillnader i antropometri och muskel-sen egenskaper.
Studien är ett samarbete mellan GIH och KTH för att undersöka betydelsen av olika antropometriska mått och muskel-sen egenskaper på löpmekanik med AFT-skor.
Du kan delta om du:
– Är mellan 18–45 år
– Springer minst 30 kilometer per vecka
– Inte haft höft-, knä- eller fotskada de senaste sex månaderna
– Som man springer milen under 38 minuter och som kvinna under 40 minuter
Vad innebär det att delta?
Denna studie kommer att genomföras i Riksidrottsförbundets Laboratorium för prestationsutveckling på Bosön, Lidingö.
Dessa tester kommer att genomföras:
– ett testtillfälle och det tar cirka två timmar
– din längd, kroppsvikt, benlängd, fotlängd och hälsenans längd mäts
– tre olika tester:
– det första mäter kraft och hastighet när du utför tåhävningar samt knäböj i en smith-maskin med olika mängd belastning.
– det andra är ett hopptest där den explosiva förmåga mäts.
– det tredje springer du cirka 25–30 meter i submaximal hastighet över två kraftplattor med två olika par löparskor som vi tillhandahåller. Dessa är antingen AFT-skor eller ”normala” löparskor. Du springer cirka sex till tio gånger per sko.
Din rörelse under löpningen registreras med hjälp tolv kameror. Dessa registrerar rörelsen med hjälp av reflekterande markörer som fästs med tejp på ditt bäcken, dina ben och på skorna. Efter studien presenteras dina resultat och du får två biobiljetter.
Är du intresserad av att delta?
E-posta Sebastian Stattin eller Kalle Torniainen. Ange samtidigt din kroppslängd i centimeter och skostorlek.
Sebastian Stattin, mastersstudent, GIH
Kalle Torniainen, mastersstudent, KTH